Loading...

expert
PerraÖvrigt 
2018-04-04T21:00:00+02:00

UFC 223 OAM vs Dunham

2018-04-08T01:00:00+02:00
ML1 Units
2,2

Någon gång måste man hugga till när oddsen svänger och där är vi nu.  Oddsen mellan Evan Dunham och Olivier Aubin-Mercier (OAM) har skiftat fram och tillbaka som en jojo den senaste tiden där Dunham öppnade upp som stor favorit och spelades ned till OAM som favorit (1,8). Det här är en intressant match up där vi har en veteran (Dunham) som har varit med och slagits sedan 2009 där han spöade den första svensken i UFC, Per Eklund.  Han är nu 36 år gammal och har sett ungefär varje scenario som kan utspela sig i en mma-match. All cred åt Dunham - han har bjudit på mycket underhållning och jag har varit rätt spot on med att calla hans fights.


Dunham är ett svartbälte i BJJ och har en förmåga att överleva riktigt jobbiga situationer, något som har gjort att han överlevt i fighter där de flesta hade blivit avslutade. Hans stand up har aldrig varit speciellt bra, men han är savvy nog att klara sig mot de flesta ståendes. Hans motståndare, OAM är ett svartbälte i judo och ett brunbälte i BJJ och enligt mig den mer fysiskt starkare fightern här, även ifall Dunham har vad jag kallar för gubbstyrka. Ståendes bör fighten blir jämn, där Dunham har en lite långsammare striking, men trots det högre output än OAM som kör mer på Power strikes och har sneaky power och har knockat ned flera av sina motståndare, vilket inte förvånar mig det minsta om han gör här heller eftersom Dunham har en tendens att bli rockad (men ändå lyckas överleva) i sina matcher. Jag tror att den starkare OAM kommer kunna vinna clinch exchanges och kanske även få ett par nedtagningar på Dunham och grisa sig till ett relativt jämnt decision.


Mitt spel på OAM är egentligen helt oddsbaserat eftersom jag tror att den här fighten kommer bli larvigt jämn (enligt mig skriker det split decision om den).  Och vid 2,2 i en coin flip är vi tvungna att spela den sidan. Vad som talar för OAM är följande:


- Han har styrkan och det atletiska övertaget mot Dunham, och i de tighta exchanges som förmodligen kommer uppstå har han övertaget.

- OAM har sneaky power och Dunham har blivit sänkt rätt många gånger. Det här kommer till OAM's fördel ifall det går till domslut (vilket jag starkt räknar med)

- OAM är en vessla, och han vet hur man vinner decisions (kan även vara att han har en domarvänlig stil).

- Dunham är 36 år och rätt gammal i gamet, i de lättare viktklasserna tar åldern ut sin rätt förr eller senare (ju lägre viktklass desto viktigare än ungdomlighet). OAM är 29 och i sin prime.


Vad som talar emot spelet:

- Dunham är den bättre grapplern, och vissa av OAM's takedowns är högrisk-takedowns som kan få honom reversad mot en skillad grappler. Exempelvis nedtagningarna mot Martin där han tar ryggen, kastar sig bakåt och reversar Martin (något sådant skulle troligtvis straffa sig rejält mot Dunham).

- Dunham har rätt mycket momentum just nu och har sett rätt vass ut den sista tiden.

- Dunham har en förmåga att komma tillbaka i andra och tredje ronden och bli starkare (viljestark utav bara helvete).


Jag ser den här matchen spelas ut som det brukar när dessa två herrar fightas, där OAM vinner första ronden och eventuellt andra, och slöar ned en del i tredje. Jag har tror inte att någon kommer bli avslutad här eftersom de kommer spela ut varandras styrkor (men man ska aldrig säga aldrig). Som sagt var är det här ett spel på oddset, där jag omöjligt kan se Dunham som en favorit till 1,74 och blir tvungen att spela OAM till 2,2. Jag har OAM som väldigt lätt favorit att vinna matchen, men väldigt nära en coin flip och jag skulle inte spela den här till under 2,1 (som är min minigräns för coin flips). Till 2,2 känns dock OAM som ett givet spel, och jag tror att han tar ett riktigt jämnt decision här. För er med lite is i magen kan det vara värt att vänta och försöka plocka upp till ännu högre odds.


För er som livebettar kan Dunham vara intressant till saftiga underdogodds i rond 2-3, samt ifall Dunham tar rejält med stryk så är han en riktig veteran som brukar överleva, så GTD till saftiga +odds efter rond 1 kan vara intressant (har själv satt ett draw i en av hans matcher till 67ggr smeten live). 

Prenumeration

Missa aldrig ett tips från våra experter.
Loading...

Relaterade tips

Loading...