Loading...

staff
Ken LennaárdFotboll 
2018-07-07T11:41:00+02:00

Speltips VM: Sverige – England

2018-07-07T16:00:00+02:00
TOT1 Units
2,36

Det är en fotbollsnation som suktat länge efter framgång, det är ett lag som varken pressen eller folket trodde på och det är ett lag utan stjärnor … förutom Harry Kane då.

Vilket landslag trodde du att jag skrev om? England har i många år pratat om att "fotbollen ska komma hem",  det vill säga att de ska vinna VM igen för första (och enda) gången sedan 1966 och att de är uppfinnarna av fotboll. I alla fall den moderna varianten.

Förbundskapten Gareth Southgate saknar alldeles för många gråa hår för att få respekt. Och ingen i fotbollsnationen England har glömt att han missade en straff mot Tyskland på Wembley i EM-semifinalen 1996. Men de låga förväntningarna  har gett honom arbetsro.

Spelarna är unga och talangfulla. Folket och nationen har aldrig haft så låga förväntningar. Men det har gett dem arbetsro. De spelar alla i Premier League. Något jag tidigare skrivit om och anser vara en stor fördel för att det är likartad fotboll för alla och framförallt för att det är världens bästa liga.

2-1 mot Tunisien och 6-1 mot Panama. En vänskapsmatch mot Belgien och 1-1 mot Colombia och vidare på straffar. Det är ingen imponerade rad, men det har sett bättre ut i varje match. Det är ett lag som hittat sin identitet och sitt spel och de kommer göra sin bästa match mot Sverige. Och de har skyttekungen Harry Kane längst fram.

Chocken för fansen för Londons storklubbar Chelsea och Arsenal har släppt. Nu sluter de upp bakom The Three Lions trots att det är fem spelare från Tottenham i truppen.

Englands största spöke har alltid varit alla förluster via straffläggning. I EM och VM har de åkt ut 6 av 7 gånger när det varit straffläggning. Enda ljusglimten var mot Spanien 1996. Tills i åttondelen i Ryssland alltså. Tyvärr tror jag att de kommer blomma ut mot Sverige.

Segern mot Colombia innebar att de besegrade skeletten i garderoben och spökena i huvudet. En förbundskapten som själv missat en avgörande straff var naturligtvis rätt man att göra upp med det förflutna. Kvartsfinal innebär att han själv kommer få förlängning på kontraket och spelaren kan åka hem med raka nackar och höga huvudet. Nu är allt annat bara efterrätt, men de är mycket hungriga och kommer bli mycket svårslagna.

Och så har de Harry Kane längst fram. 

Sverige har gjort det fantastiskt och den som ska äras mest är naturligtvis förbundskapten Janne Andersson. 

Eventuella svenska framgångar har alltid börjat med ett stensäkert mittbackslås. Som Glenn Hysén och Peter Larsson, som Patrick Andersson och Joachim Björklund och som Björn Nordqvist och Björn Andersson. För att nämna några.

Och såklart Andreas Granqvist och Victor Nilsson-Lindelöf. De har i princip varit fläckfria och de måsta fortsätta vara det. Men för att gå riktigt långt i VM krävs också att ytterbackarna är grymma. Som Roland Nilsson och Roger Ljung 1994. Det är på de platserna de svagaste korten placeras ända från knatteålder. Det brukar vara där den svenska bredden tar slut jämfört med de stora nationerna. Och eftersom vi blir tillbakapressade är det mycket viktigt att de står upp bra när bollarna trycks ut på kanterna så att inte inlägga blir för många och för farliga.

Ludwig Augustinsson har varit fantastiskt ute på vänsterflanken och är faktiskt den som är närmaste ett eventuellt världslag. Mikael Lustig som högerback har varit nästan lika bra, men nu är han avstäng och Emil Krafth tar över istället. Han måste göra en kanonmatch för England har visat att de är supervassa på fasta situationer och inlägg, till och med bättre än Sverige. De har ju Harry Kane.

Vad som också krävs för svenska framgångar är ett totalt krigande mittfält. Det har vi. Man kan inte annat bli varm i kroppen när det blågula blodet pumpar runt på planen. Det kanske inte alltid syns på teveapparaterna, men det här laget sliter som något jag aldrig sett förut. Och jag har sett några slitande landslag genom åren. 

Det är en stor fördel för Sverige att ha 30 minuter mindre fotboll i benen och 1 dags mer vila än engelsmännen, för det kommer behövas.

Det krävs också en bra målvakt om Sverige ska gå långt. Där har vi en fin tradition. Eller så krävs det att landslagets enda mediokra målvakt på många år, Andreas Ravelli prickar formtoppen och har tur. Robin Olsen har varit säkerheten själv och han lär gå till en större klubb än FC Köpenhamn efter detta VM.

Till slut behövs det anfallare som är formtoppade. Som de i sammanhangen faktiskt rätt mediokra Martin Dahlin och Kenneth Andersson som båda hade formen i zenit 1994. Våra anfallare är det svaga kortet i denna sommars landslag. Och tyvärr med marginal. Hade vi haft någon i form, eller Harry Kane, så hade vi kunnat gå hela vägen. För chanserna produceras på löpande band. De som gnäller på "tråkfotboll" fattar ingenting och är bara avundsjuka.

Jag trodde stenhårt på Sverige i åttondelen och lirade ett sällsynt 2-units spel. Syndikaten med sina datamodeller kom fram till att Schweiz var mycket bättre och bombade alpjägarna, men jag var aldrig orolig. Sverige var ett lag på ett uppdrag och skulle bara vinna. Och även om Schweiz pressade på slutet så var det en ren överkörning och 1-0 var inte bara rättvist. utan i underkant. Hade vi haft Harry Kane hade det blivit 3-0.

Problemet är att nu möter vi ett England som är ett lag som är precis på samma ställe i huvudet. Det kommer bli en fantastisk match, men vi har inte det där övertaget i tanken. Det som säger: Vi-struntar-i-vad-alla-säger-vi-ska vinna. För Gareth Southgate har fått sina engelsmän att tro samma sak.

Och då blir det kvalitét som avgör och där är vi i rejält underläge. Eller så blir det tur som avgör, och det är vad vi får hoppas på.

Under 0,5 mål i första halvlek till 2,36 är det självklara spelet och jag skjuter av en salva.

Inget lag kommer blotta sig för tidigt eller i onödan.

England kommer ha mest boll och styras ut mot kanterna som vanligt. Det är stor fördel för dem i hörnspelet.

Englands hörnstatistik:

7-2 mot Tunisien

3-2 mot Panama

7-2 mot Belgien

7-2 mot Colombia.

9, 5, 9, 9 och 24-8 totalt.

Sveriges hörnstatistik:

6-5 mot Sydkorea

3-8 mot Tyskland

3-7 mot Mexiko

3-11 mot Schweiz

11, 11, 10, 14 och 15-31 totalt.

Jag förbannade mig själv att jag missade 1,80 på England att vinna hörnorna. Rösten i bakhuvudet sa åt mig att spela till 1,54 i alla fall bara tre timmar senare. Men det gjorde jag inte. Nu står de i 1,28. Sverige +2,5 hörnor till 2,00 måste vara ett bra spel, men pass för mig. Finns inget värre än att tro på ena sidan och sedan byta till andra för att oddset vandrat för mycket, och sedan förlora.

Däremot testar jag lyckan på över 9,5 hörnor igen till 1,94. 

Är inklusive förlängning och därmed har vi en extra livlina.

Tyvärr tror jag att England vinner redan efter 90 minuter. Och det är en rätt stark känsla. Men jag skiter i vad hjärnan säger och tänker inte gå emot de blå-gula hjältarna. Inget smolk i bägaren ska finnas när jag hejar i eftermiddag.

Kroatien eller Ryssland i en eventuell semifinal. Det är inte omöjligt. Inte alls. Men vårt stora hopp är att England redan drömmer om final och därmed snavar på kålrötterna i grönsakslandet. Rotfrukten de föraktar och som heter "swede" på engelska.

Prenumeration

Missa aldrig ett tips från våra experter.
Loading...

Relaterade tips

Loading...