Loading...

staff
Ken LennaárdFotboll 
2018-07-11T10:13:00+02:00

Speltips VM: Kroatien – England

2018-07-11T20:00:00+02:00
1X21 Units
2,41

Kroatien imponerade mest av alla lagen i gruppspelet. 2-0 mot Nigeria, 3-0 mot Argentina och sedan 2-1 med B-laget mot ett slutspelsjagande Island. Men det har inte sett lika imponerande ut i slutspelet. 1-1 mot Danmark och vidare efter straffar, 1-1 mot Ryssland med 2-2 efter förlängning och vidare efter straffar.

Det går att säga att Danmark är svårspelade och en hemmanation i fotbolls-VM aldrig är en lätt match. Ryssland hade verkligen publikstöd för första gången under VM och ryssarna sprang som dopade tigrar. Kanske stämmer det också. I vilket fall hängde Kroatien på gärdsgår'n på övertiden och de hade inte vunnit om det fortsatt med golden goal istället för straffar.

Men det går också att konstatera att Kroatien inte imponerat i slutspelet, och jag måste gå på de senaste matcherna för att försöka lika ut nivån de kommer att spela på ikväll. Två 120-minutare i benen bör också innebära att de är mer slitna än Englad.

Det fantastiska mittfältet har inte lyckats dominera i de senaste matcherna och det är runt mittcirkeln som den här matchen avgörs. På pappret stället Kroatien upp med 4-5-1 och England med 3-5-2. Jag tror England kommer kunna stå upp bra i ställningskriget mot världens bästa mittfält.

Med många spelare på mitten brukar det kunna bli ytor att anfalla på kanterna. Båda lagen gillar det och ett överspel på hörnor kan vara en idé. Men än viktigare att tänka på är att England är stenbra på fasta situationer. Det är de alltid av tradition, men den här elvan verkar vara ännu bättre än vanligt. Det känns som att hela högen är nickstarka.

England var det unga laget ingen trodde på, med en oprövad förbundskapten Gareth Southgate som ingen heller trodde på. Det passade perfekt. Dåligt motstånd i gruppspelet passade också så att de fick spela ihop självförtroende. 2-1 mot Tunisien var inte total klang&jubel-föreställning, men sedan fick de blomma ut i 6-1 mot ett svagt Panama. England ville mer än Belgien i sista matchen och la sig med 0-1 för att få den lättare slutspelshalvan.

1-1 mot Colombia med skadeproblem och vidare på straffar i åttondelen. Spelmässigt var det ett klart steg framåt och alla straffspöken och liknande försvann. 2-0 mot Sverige var stabilt och de har tagit ett steg framåt för varje match. Självförtroendet är på topp, liksom formen och även spelskickligheten har utvecklats match för match. Det var ett ungt talangfullt lag som nu blommat ut och  det finns mer att ge.

Victor Nilsson-Lindelöf neutraliserade Harry Kane helt, men Southgate använde också Kane som lockbete så att andra kunde kliva fram. Som vid 1-0 målet. Kroatien har inte alls lika bra försvar som Sverige. Harry Kane och England i stort kommer kunna skapa mer än vad de gjorde mot Sverige. Särskilt när backen Sime Vrsaljko är skadad och missar matchen. 

Det lär behövas för faktum är att England endast gjort spelmål mot Tunisien och Panama. Annars är det fasta situationer och straffar som gällt för målproduktionen. Harry Kane har gjort 3 av sina 6 mål på straff. 

Sammantaget har vi ett England under stark utveckling som visat bättre och bättre form. Och ett Kroatien som verkar tappat formen och även bör vara mer slitna. Jag tror att England står upp bra mot det Kroatiska mittfältet och då ska det vara klar fördel för England på grund av Kroatiens försvar, där en nyckelspelare byts ut och där de är svaga mot inlägg och fasta situationer. Något som är Englands stora styrka.

Sverige fick gnäll för att de spelade tråkig fotboll. Men de skapade mycket chanser. Det är samma sak med England, de som inte tror på dem förstår inte storheten i lagets taktik. Försvaret är starkt och inlägg ser inte lika spektakulärt ut som dribblingar och långskott, men är oftast mer effektivt.

De flesta tippare tar ställning för Kroatien och +0,25 mål till dubbel ser bra ut vid första anblick, men jag tror att matchupen passar England riktigt bra och jag väljer bookisarnas sida. Brukar sällan vara fel …

England att vinna till 2,41.

Prenumeration

Missa aldrig ett tips från våra experter.
Loading...

Relaterade tips

Loading...