Loading...

staff
Ken LennaárdFotboll 
2018-07-06T10:15:00+02:00

Speltips VM: Brasilien – Belgien

2018-07-06T20:00:00+02:00
TOT1 Units
1,81

Belgien trummade på mot Japan i åttondelen, men de blå samurajerna var inte blyga och gick framåt de med. Utifrån det perspektivet så producerade inte Belgien så mycket. Sedan kom kallduschen med 0-1 i 48:e och 0-2 i 52:a. Det krävs ett bra lag för att vända något sådant och det krävs en bra lagmoral. 

Rösten i bakhuvudet sa åt mig att lira Belgien att vända. 10 gånger på Belgisk vinst lockade, men jag var för feg. Jag nöjde mig med att Belgien skulle "vinna" återstoden av matchen.

Med det sagt så var naturligtvis en rejäl portion tur inblandat för att fullborda vändningen. Det viktiga med det är att Belgien nu framledes kommer tro på sig själva om de hamnar i underläge. Rätt inställning är mycket viktigt från kvartsfinal och framåt och nu har Belgiens spelare precis rätt inställning för att kunna vinna de nästa tre matcherna. Och då är det som glimmer guld.

Jag har trott på Belgien hela tiden:

Belgien att vinna Grupp G

Men att spöa Brasilien genom att själv spela sambafotboll är ingen lätt uppgift. Och troligtvis fel väg att gå. Mittbacken Vincent Kompany blir absolut monumental i Belgiens trebackslinje. Han kan vara hur bra som helst, men 32-åringen från Manchester City har inte imponerat under VM och då kan det blir ridå mot Neymar och Jesus. För att inte tala om mot Willian som var strålande mot Mexiko.

Jag vet inte hur det är för dig, men personligen tappar jag all respekt för Neymar när han ligger på backen och skriker som en stucken gris för att lura domaren. Och jag menar verkligen all respekt, alla ett hundra procenten. Hundratals miljoner kan se hur han fejkar när bilderna sänds ut i repris gång på gång. Det sänder ut signaler till världens barn att de bästa i världen gärna fuskar om det går, och även när det inte går. Därmed bidrar Neymar till en sämre värld och ska inte ha någon respekt. Han och Ronaldo kan suga Zlatans … stortå.

Det stod på twitter att Neymar sammanlagt legat och vridit sig 14 minuter under fotbolls-VM. När 1 minut hade räckt långt och väl. Men kanske bidrar hans fasoner till ökad populäritet i Brasilien. Det finns faktiskt folkslag som har andra värdegrunder än den svenska. Hur otroligt det än låter.

Det lärde jag mig när jag följde fotbolls-VM på plats 1990 och 1994. De flesta nationers fans ville umgås med varandra, men vissa fans höll sig alltid för sig själva. Som brassarna. Fansen som var hyllade av den svenska konsensuseliten hemma i jordgubbbslandet, ville inte bygga några broar. De höll sig för sig själva. De bestod av många grabbgäng från överklassen på 10-15 man och sedan en hora i glittrande bikini som de skramlat till för att lösa de naturliga behoven, så att fullt fokus kunde ske på att vara fans och ha kul. Fakta som aldrig nått till mellanmjölkens land. 

Jag kommer heller aldrig glömma vad som hände i Pasadena 1994. Hur brasilianska fans fokuserade på att håna italienska fans efter att ha vunnit VM-finalen på straffar istället för att dansa samba. 

Märks det att jag har svårt för Brasilien? Det jag är allergiskt mot är fördomar, och det gäller lika mycket positiva fördomar, något som sprutas fram från Södermalms höjder och SVT:s betongbunker på Gärdet.

Fotbollsmässigt tog Brasilien ett ytterligare steg framåt med 2-0 segern mot Mexiko. De var ingen stjärnglans om samban, men det såg bättre ut än i gruppspelet och det syntes att det finns mer att ta av. 

Jag hejar på Belgien här, men ser inte hur det ska gå med en trebackslinje. Vincent Kompany måste göra sin livs match, och den formen har han inte visat. Belgien har visat att alla deras stjärnspelare förstått att de måste spela som ett lag, men ska de vinna måste de göra många mål och Brasilien har visat upp en bra och disciplinerad defensiv i det här mästerskapet.

Brasilien har 7-1 i målskillnad i VM. Belgien har 12-5 i målskillnad, inklusive 1-0 mot England med B-laget i en match inget lag egentligen ville vinna. Brasilien har dessutom mött ett klart bättre motstånd: Schweiz, Costa Rica, Serbien och Mexiko. Belgien har mött: Panama, Tunisien och Japan.

Mot Japan hade Belgien problem på mittfältet. Min personliga favorit De Bruyne och Witsel klarade inte av de defensiva uppgifterna. De Bruyne har alltid varit bättre framåt, men har inte hittat sin högsta nivå under VM. Om Belgien inte vinner slaget om mittfältet lär det rinna in bollar bakåt i det darriga tremannaförsvaret. Brasilien är det i särklass bästa mittfältet Belgien mött. Det kommer gå snabbt när Belgien tappar bollen runt mittcirkeln och den tempoväxlingen blir som en chock efter semestermatcher mot Panama, Tunisien och Japan.

Mexiko tilläts trilla boll så att Brasilien kunde komma i snabba anfall med öppna ytor. Belgien kommer bjudas på mycket boll på samma sätt.

Brasiliens defensiv är underskattad, men de har inte mött något anfall av Belgiens kaliber, som endast kan mätas med Frankrikes anfall. Belgien kommer säkert göra mål, men knappast två och det är nog vad som behövs för att gå vidare.

Bakåt har Brasilien följande statistik:

Under 1,5 mål insläppta 30 matcher i rad.

8 insläppta mål på senaste 30 matcherna.

1 mål insläppt på senaste 10 matcherna.

1 mål insläppt på 4 matcher i VM. Mot Schweiz i premiären på ett inlägg.

Det är sinnessjukt statistik. Och varför pratar ingen om Alisson Becker. Brasiliens målvakt kan mycket väl vara bäst i klassen. För vem är bättre?

Förväntad matchbild

Belgien har mycket boll. Att de vinner bollinnehavet till 2,70 eller bättre känns riktigt bra. Särskilt om favoriten Brasilien tar ledningen. Men de skapar inte mycket mot Brasiliens underskattade defensiv som är i världsklass. Brasilien kommer i snabba omställningar när de vinner bollen på mittfältet. Det är farligt varje gång, men de får inte hål på Belgien.

0-0 i halvtid.

Samma matchbild fortsätter  i andra. Belgiens spelare börjar bli trötta i ben och huvudet. Kompany går fel i markeringen och det smäller till. 1-0 till Brasilien. Matchen öppnar upp och det blir underhållning och målchanser åt båda håll. Tillfällighet avgör och matchen slutar 2-0, 2-1, 3-1 eller 1-1. 

Med den analysen är det inget fel att spela Brasilien, men jag avvaktar istället till halvtid för att högre odds. Över kan också vara en idé då.

Men i första halvlek tar vi betalt för att marknaden ännu inte förstått Brasiliens storhet bakåt. Något som förbundskapten Tite alltid prioriterad, vilket marknaden inte heller verkar ha fattat.

Under 1 mål i första halvlek till 1,81.

Prenumeration

Missa aldrig ett tips från våra experter.
Loading...

Relaterade tips

Loading...