Loading...

staff
Ken LennaárdNFL 
2018-04-24T01:40:00+02:00

Speltips NFL vecka 1: Cleveland Browns – Pittsburgh Steelers

2018-09-09T19:00:00+02:00
HCP1 Units
1,95

Speltips med bara 4,5 månader kvar. Det är aldrig för tidigt att söka information på bettingsidor och det är aldrig för tidigt att jaga odds hos spelbolag. I alla fall när de börjat lämna odds. Och det har vissa spelbolag redan gjort. Pinnacle har till exempel odds på hela premiäromgången och jag har redan varit där och nallat i oddsträdet. Om du väntar på fallfrukt när det gäller sportsbetting så lär du mest hitta rutten och maskäten frukt. Det mättar kanske speltarmen, men ger ingen näring åt bankrullen.

Det känns som att tiden börjar rinna ut för Pittsburgh Steelers. Anfallet är väldigt explosivt, men QB Big Ben Roethlisberger börjar se riktigt gammal ut. Inte konstigt efter all stryk han tagit på planen. Redan innan förra säsongen snackade han om pension. Inte konstigt efter alla skador han haft.

För två år sedan hade jag lirat Steelers att vinna Super Bowl. Det såg bra ut tills skador sänkte laget i semifinalen mot New England Patriots. Förra året ångrade jag att jag inte lirat dem igen. Det såg bra ut tills de fick soppatorsk i försvaret mot Jacksonville Jaguars i kvartsfinalen. Saknaden av försvarsgeneralen LB Ryan Shazier var för mycket.

Steelers gick 13-3 förra säsongen och är en av utmanarna till att vinna Super Bowl, men om Big Ben skadar sig, pensionerar sig eller bara blir allmänt sämre – som QB:s i hans ålder brukar bli – kan det bli en lång och plågsam säsong. RB Le'Veon Bell är en riktigt stjärna, men säkert missnöjd med att ha blivit franschisad istället för att få ett flerårigt kontrakt.

Även försvaret har frågetecken. Det var ett D utan stjärnor som i smyg utvecklades till en bra enhet och flög under radarn. Men nu saknar de inte bara 1 utan 2 linebackers. De har signat S Morgan Brunett, som var en av ligans bättre safeties för Green Bay Packers förra året och kan bli ett riktigt utropstecken. Men hålet av LB Ryan Shazier går inte att ersätta. Steelers D rankade 14:e med 5,2 YPP (yards per play) förra året. Förvänta dig något liknande, särskilt om anfallet är sämre och därmed överlåter mer ansvar på försvaret.

Cleveland Browns har varit i särklass sämst i NFL på senare år. De har fattat flera obegripliga beslut och gjort skäl för sitt smeknamn Cleveland Clowns. Den största katastrofen var i draften 2014 när de tradade upp och draftade QB Johnny Manziel. Som var mer intresserad av att festa än att spela i NFL och har spenderat mer tid på rehab än med laget.

Det var droppen och på senare år har de gjort rätt i skymunan och i år kan vara när de börjar skörda.

2015 gick de 3-13

2016 gick de 1-15

2017 gick de 0-16 (som andra lag i historien efter Detroit Lions 2008)

Rätt sätt är att bygga från grunden. Sämre lag får drafta högre och Browns var kloka nog att inse att de var meningslöst att värva en potentiell QB-stjärna utan lag. De har istället bytt bort sitt högsta draftpick för att bygga för framtiden. Faktum är att de  de sista åren konsekvent bytt ner sig för att samla på sig draftkraft.

De har kommit sist i NFL 3 år på raken. I draften 2016 tradade de ner från val 2 till 15 och plockade upp talangfulla WR Cory Coleman. Han kan fortfarande bli riktigt bra om han slipper åka på nya skador. Att de istället hade kunnat välja QB Carson Wentz är såklart humor och något skribenter gillar att påpeka, men det gäller alla andra lag också. De hade 2 extra val i runda 2 och 3 extra val i runda 4. Där byggdes mycket bredd utan att någon märkte det.

I draften 2017 struntade de i att välja en QB igen. Som nummer ett valde de DE Myles Garret och han såg ut som en blivande storstjärna i sin första säsong. De hade ytterligare 2 val i första rundan och tog TE David Njoku och S Jabrill Peppers.

I årets draft har de val 1 och 4 i första rundan, 33 och 35 i andra rundan och 65 i tredje rundan. De har också ett extra val i fjärde och ett extra val i femte rundan. Draftstyrkan är sensationellt bra och de kan i princip göra lite vad de vill.

Ett alternativ som diskuterats av experter är att de ska välja 2 QB:s med sina första två val, för att ha två chanser på en stjärna, men det verkar inte optimalt. Bättre med en QB som får fullt förtroende direkt. Ett annat alternativ är att inte välja någon QB alls. Som vanligt finns det många lag som vill ha en QB och de kan få bra betalt. Oj vad många draftpicks de skulle få och oj vad jag skulle gilla det valet.

Browns kämpade på bra i alla matcher förra säsongen, som ett ungt och talangfullt lag brukar göra fast de är utklassade. Vad de saknar är pricken över i:et på skill positions. 

QB DeShone Kizer har fortfarande chansen att bli en bra spelare – draftad som 52 förra draften – men han behöver utvecklas mer. Värvningen av QB Tyrod Taylor gillar jag, underskattat och mobil. Säkert tänkt som en brygga 1-2 år tills de värvar en franchise-QB. Även om jag tror att han kan bli riktigt bra i ett talangfullt lag så visar det vad jag hoppas på: att Brown inte nödvändigtvis ska drafta en QB.

RB Carlos Hyde är värvad från San Francisco 49ers och det är en klar förbättring. Fin synergi med mobila QB Taylor också.

En annan värvning jag tror blir ett utropstecken i år är cornerback E.J. Gaines som var grym i Bills förra säsongen.

Browns är ett lag som kommer vara underskattat i början av säsongen, och kanske hela säsongen. De kanske inte kommer vinna en massa matcher, men de kommer vara med i matcherna och ofta slå handikappet. Vi tar betalt direkt.

Jag har Browns powerrankat till -2. Steelers har jag rankat till +5. Många Stelersfans brukar hitta till Cleveland och jag sätter hemmaplansfördelen till 2,5. Det ger en lina på Browns +4,5 och jag ser klart värde i nuvarande odds.

Browns +6,5 poäng till 1,95.

Det här är en divisionsmatch där lagen känner varandra väl. Det är nästan alltid en fördel för det sämre laget.

Här är alla resultat de 2 senaste säsongerna. Browns först.

2016: 9-24, 24-27 (på övertid)

2017: 18-21, 24-28

Rätt jämt mellan ett lag som gick 1-31 och ett lag som gick 24-8, eller hur!


Prenumeration

Missa aldrig ett tips från våra experter.
Loading...

Relaterade tips

Loading...