Loading...

staff
Ken LennaárdNFL 
2018-11-15T10:15:00+01:00

Speltips NFL: Los Angeles Rams – Kansas City Chiefs

2018-11-20T02:15:00+01:00
HCP1 Units
1,91

Årets match, i alla fall i grundserien, går av stapeln på måndag natt. New Orleans Saints får ursäkta, men Los Angeles Rams och Kansas City Chiefs kan ha ännu bättre anfall. Framförallt är de båda anfallen mer mångfacetterade och mer spännande. Båda lagen har 9-1 i matcher och det finns stor chans att vi får se båda lagen i Super Bowl i februari.

Totalen öppnade på 64 poäng, vilket är den högsta totalen i NFL:s historia. Bara två gånger tidigare har totalen var över 60 poäng med 61 respektive 62 poäng. Spelproffs vet att det inte krävs mycket för att en sådan total ska gå under. Det kan räcka med en lång drive som äter upp 7-8 minuter och sedan slutar i noll poäng när de går för TD istället för säkra poäng på field goal. Det andra laget får börja nedtryck och så går fler minuter när de försiktigt avancerar från egen redzone. 

Totalen började krypa ned. Sedan kom rapporter om att planen på Aztekastadion i Mexiko City såg ut som en leråker efter en konsert när musikvandaler röjt runt. Totalen åkte snabbt ned till 61 poäng tills NFL bestämde att matchen skulle spelas på Coliseum i Los Angeles istället. 

WTF säger jag för att använda jänkarnas eget uttryck.

För det första påverkar det oss spelare mycket när en match mellan två av favoriterna att vinna Super Bowl plötsligt inte ska spela på neutral plan utan på Rams hemmaplan.

För det andra så spelare det väl ingen roll med en dålig plan, det är ju lika för båda lagen. Det är bara kul att se annorlunda matcher i 30 centimeter snö, spöregn och gyttja eller vad det nu kan vara. Och en rolig vinkel att handikappa. Argumentet att det är en skaderisk håller inte då det visat sig att naturgräs ger klart mindre skador än konstgräs.

För det tredje är det väldigt oförskämt mot alla fans som köpt biljetter, flygresor och kanske tagit ledigt. 

Det rasar allvarliga skogsbränder i Kalifornien och luften påverkar lagen när de tränar och spelar. Flytten av matchen är alltså inte för spelarnas skull. Det handlar bara om pengar, som vanligt. NFL vill ha en ping-pong match mellan dessa två fantastiska lag och då behövs ett snabbt underlag. En poängrik match per ratings, publicitet och förväntan inför slutspelet, det är vad NFL vill ha och det är varför de flyttade matchen.

Matchen då?

Vi har två av ligans bästa head coaches i Rams 32-åriga Sean McVay som vi alla tror kommer dominera NFL i decennium mot Chiefs 60-åriga Andy Reid, den rutinerade valrossen som vunnit Super Bowl. Jag ser ingen fördel i denna fantastiska schackmatch men förväntar mig att de båda plockar fram många specialvarianter ur bakfickan.

Vi har två av ligans bästa unga quarterbacks som båda ser ut att gå mot en spännande och framgångsrik framtid. Rams QB Jared Goff har varit strålande i år, men Chiefs Patrick Mahomes har varit fullkomligt fenomenal. Fördel Mahomes och Chiefs.

Los Angeles Rams har ligans bästa running back i Todd Gurley, men Kansas City Cheifs har RB Kareem Hunt som är topp-5 och inte mycket sämre.

I övrigt har Chiefs mycket vassare vapen framåt. WR Tyreek Hill är en av ligans mest dynamiska wide reciever och förmodligen snabbast, WE Sammy Watkins draftades som nummer 4:a 2014 och skador har hindrat hans dominans men det är NFL:s bästa WR2, och TE Travis Kelche är bäst i ligan på sin position.

Rams kommer inte i närheten av sådana vapen. QB Jared Goffs favoritvapen heter Cooper Kupp. Men honom som WR1 har Rams fin statistik, men utan honom på planen som ett säkert passningsalternativ ser det inte alls lika vackert ut. Kupp slet av korsbandet i helgen och blir borta resten av säsongen. Det är en skada som kommer påverka mer än vad folk tror.

Hemmalaget har en stor fördel i en bättre O-line. Rams har en av ligans bästa och Chiefs är medelbra. Men å andra sidan har Chiefs anfall sprutat in poäng hela säsongen så det ska inte behöva vara ett oöverstigligt problem.

Sammantaget anser jag att Chiefs anfall är bättre med marginal.

Rams anses ha ett bra försvar, men statistiken och poängskörden bakåt håller inte med. De har förvisso den bästa försvararen i NFL i DE Aaron Darnold. Tillsammans med NT Ndamukong Suh ska de kunna sätta ordentligt press på Chiefs O-line. Men jag tror att Chiefs HC Andy Reid och QB Patrick Mahomes kommer hitta lösningar. Rams har haft problem att stoppa springspelet tidigare under säsongen, och de har också haft problem mot korta passar när flera anfallare svärmar bakom D-linen och gör linebackers förvirrande. Något som är Cheifs specialitet redan från start.

CB Marcus Peter var strålande för Rams förra året men har varit en hackkyckling i år och blivit straffad av motståndarnas försvar. WR Tyreek Hill kan förmodligen inte sova på hela veckan för att han är så exalterat.

Rams försvar är överskattat och har hål som går att utnyttja av en duktig coach. Andy Reid är väldigt duktig.

Chiefs försvar har inte varit bra under säsongen och det är inget konstigt att totalen är rekordhög. Men de har haft tunga skador, spelare är på väg tillbaka och det ska kunna se bättre ut framöver. Linebacker Justin Houston är viktigast i försvaret som hjärna och hjärta. Han tränade med första elvan förra torsdagen, men stod över mot Browns. Allt såklart för att vara redo här mot Rams.

Chiefs är för närvarande underskattade. De var bättre än New England Patriots i 40-43 förlusten på bortaplan och förtjänade att vinna i deras enda förlust för säsongen. I övrigt har de tagit 9 enkla segrar.

Jag tror de vinner, men nöjer mig med handikappspelet. Det finns stor chans att det laget som ligger under gör poäng i sista anfallet. Även om Chiefs leder med 10 poäng kan det lätt bli en TD och då är hooken guld värd. En hook är en halv poäng i ett handikappspel som förvandlar en push till ett vinnande spel. Till exempel +3,5 istället för +3 poäng.

Los Angeles Rams flög till Colorado i måndags för att acklimatisera sig till den tunna luften som Mexiko City erbjuder. Nu får de istället flyga hem igen och den uppladdningen innebär att hemmaplansfördelen är klart mindre än normalt. Plus då oron från familj och vänner för de stora bränderna i Kalifornien som ytterligare tar fokus från uppladdningen.

Kansas City Chiefs +3,5 till 1,91.


Prenumeration

Missa aldrig ett tips från våra experter.
Loading...

Relaterade tips

Loading...