Loading...

staff
Ken LennaárdFotboll 
2018-06-13T10:24:00+02:00

Antal röda kort i VM

2018-06-14T17:00:00+02:00
OTH1 Units
1,85

Planen var att inte fastna i fotbolls-VM, men den planen är död. Nu sitter jag och försöker schemalägga familj och sociala aktiviteter mellan matcherna. Och planerar in vilka vänner som kan tänkas att vilja "umgås" genom att titta på en match, och inte tar illa upp när jag begraver mig i liveodds.

Jag plöjer information på nätet och det är kul, men det äter upp all tid för det finns obegränsat med information. Frukostgröten tillbringades över en lång analys av VM 2014 av tre doktorer i statistik. De kom fram till att den viktigaste faktorn för framgång i fotbolls-VM var hur bra man sköt. No shit Statistik-Sherlocks. De bästa lagen presterade bra i antal skott, antal skott per mål och antal försök per anfall. De kunde frågat mig så hade de sluppit slösa bort månader av sina liv på meningslösa studier. Och jag hade sluppit äta gröten kall.

Det är faktiskt humor när forskare, som tar sig på allt för stort allvar, lägger fram sina slutsatser om hur handikappanpassade trottoarkanter i Örebro skulle påverka rullstollsbunda där. Men skrattet fastnar med gröten i halsen när man inser att de fått betalt för tramset.

Men i skogen finns också bra information. Antal gula och röda kort för VM-slutspelen sedan det infördes 32 lag:

Gula Röda

258   22        1998 Frankrike

272   17        2002 Sydkorea/Japan

345   28        2006 Tyskland

261   17        2010 Sydafrika

187   10        2014 Brasilien

VM i Tyskland sticker ut med många röda och gula kort. VM i Brasilien senast framstår som en idyll.

Det som påverkar antal kort i särklass mest är domarnas nivå. Alla domare har riktlinjer inför varje VM hur hårda de ska vara och hur de ska agera i olika typsituationer. Om du kan lista ut det ligger du bra till för att tjäna pengar. Bästa sättet är att kolla de första matcherna och försöka få en känsla för hur hårda domarna är i sin bedömning, och sedan komma fram till om matchen var ett bra allmänt exempel eller om matchen var anomal.

Om det visar sig att domarna viftar som dårar med det gula kortet lär det vara ett bra läge att spela över på antal ostskivor i senare matchen. Tills bookisarna har justerat priset.

Men om du vill spela innan turneringen drar igång så kan du göra det på totalt antal gula och röda kort. Det finns en nyhet som gör det spelet extra intressant. VAR – Video Assistant Referee gör – gör sitt intåg på VM-arenorna. En assistent på läktaren tittar på video i efterhand och lämnar information till domaren som kan döma i efterhand. Huvuddomaren kan ändra beslutet för fyra saker: mål, straff, röda kort (ej gult nummer 2) och felaktig spelare dömd.

Personligen skulle jag vilja se möjligheten att dela ut gula kort i efterhand för filmning. Då hade över 1 000 gula kort i turneringen varit årets spel. Men man kan inte få allt och Rom byggdes inte på en dag.

VAR kommer indirekt påverka antalet gula kort. Antingen kan man resonera att det kommer upptäckas mera, vilket leder till fler gula kort. Eller så kan man resonera att spelarna blir försiktigare för att de är rädda för röda kort om de busar och därför blir det färre gula kort. Nästa fråga är om och hur spelbolagen justerar för den här nyheten. Ingen har sagt att sportsbetting är enkelt. Men huvudtipset är att allt sådant här är en stor fördel för oss spelare som har tid att grotta ner sig på djupet i vad det kan innebära.

Det bästa tipset är att du kollar statistik för vårens alla matcher för att få ett aktuellt värde på antal gula kort per match. Om du orkar får du gärna dela med dig av dina resultat, inklusive urval och metodik såklart.

Min slutsats av antal utdömda gula kort i de senaste 5 VM-turneringarna är att VM i Brasilien inte är representativt. Kanske njöt spelarna av samba, sol och bikinibrudar och glömde att kriga på planen, eller mer troligt så hade domarna en hög nivå på vad de tillät. Men jag tror inte att det är en trend och är därför sugen på att spela över i antal kort.

Tänk på att inte spela till för låga odds, det är rena döden på långtidsspel med hög osäkerhetsfaktor.

Pinnacle erbjuder 1,65 på över 230, 5 gula kort i VM. Coolbet erbjuder 1,88 på över 235,5 gula kort. Givet den höga standardavvikelsen gillar jag Coolbets erbjudande bättre. 236 gula kort delat på 64 matcher är ett snitt på 3,69 kort per match. Det kanske låter högt, men tänk på att det sällan blir mindre än 2-3 mer match och i andra matcher kan det bli krig och 9-10 gula kort. Några sådan matcher och det är klart.

Nöjesvärdet över hela VM är också betydande. Tänk att få jubla i TV-soffan varje gång en idiot hämnas med en dubbelfotat dobbtackling eller helt meningslöst gnäller till sig en ostskiva.

Coolbet erbjuder även 1,85 på över 12,5 röda kort. Det måste vara ett kanonspel. Innan 10 stycken i Brasilien senast har antalet varit: 17, 28, 17, 22.

Över 12,5 röda kort till 1,85.

Jag sätter på mig pannlampan och går ner i grottan igen. På återhörande!

Prenumeration

Missa aldrig ett tips från våra experter.
Loading...

Relaterade tips

Loading...