Speltips för NFL-draften 2018

NFLAv Ken Lennaárd
2018-04-25T17:59:00+02:00
4
Speltips för NFL-draften 2018

Spin the wheels ladies and gents!

I de amerikanska proffsligorna kan inget lag åka ut. Spelare från college och resten av världen får inte värvas hursomhelst. Det sker i en årlig draft där lagen väljer spelare i turordning. De sämre lagen får välja först och har därmed bättre chans att nå ikapp de bästa lagen. Av samma anledningen finns ett lönetak för varje lag så att inget lag kan köpa sig framgång. 

Möjligtvis kan det också ha att göra med att NFL:s ägare föredrar att vinsten hamnar hos sig själva, i en oligopolsituation, istället för att lönerna sätts av marknaden och därmed skenar. Vad tror du?

I NFL har det ett väldigt stor värde att välja först. Om du får tag på en så kallad franschisquarterback så kan lagets lycka vara gjord i 10-15 säsongen framåt. Så länge han inte skadar sig alltså. Med en lyckad draft kan du gå från ett mediokert lag till ett av de bästa på bara en säsong eller två.

Seattle Seahawks draftade nästan hela sitt fantastiska försvar under draften 2010, 2011 och 2012. När de sedan fick jackpott med QB Russel Wilson i tredje rundan 2012 är det inte konstigt att de blev ett av de bästa lagen i NFL under flera säsonger. De vann Super Bowl 2013 och borde ha vunnit året efter också.

Draften är också spännande av anledningen att det är sista chansen för alla spelare på collegenivå. Att bli högt draftad innebär att du blir ekonomiskt oberoende för resten av livet. I teorin alltså, för de unga spelarna brukar sätta sprätt på kulorna. Det kunde vara mer också och brukade vara ännu mer, men NFL har kollektivt bestämt maxlöner för alla rookies. Kanske demokratiskt men framförallt väldigt lönsamt för de som bestämmer.

För andra spelare kan draften bli en stor besvikelse och karriären kan plötsligt vara över. Med stora insatser – och då framförallt för NFL-lagen – kommer stort intresse. Det har varit uttagningar, intervjuer och mediala spekulationer i månader nu. Hur en spelare presterar på Combine – 2 dagar med många tester – avgör ofta när en spelare blir draftad. 

Det är kul att spekulera och det kan som sagt påverka lagens spelstyrka mycket så det finns stor anledning att följa draften om man spelar på NFL. Faktum är att jag faktiskt suttit uppe några nätter genom åren för att titta. Den första rundans troliga val kommer till draften via röda mattan, omgärdad av publikens skrik och kamerornas blixtrar. Många har gjort en grej av att komma med morsan bredvid. Tänk dig solbrända killar från ghetton som precis ska bli dollarmiljonärer och vill se flash ut. Många sköna kreationer och skor. Mycket färger och bling, som till och med skulle kunna göra Björn Ranelid solbränd.

I år sker draften i AT&T Stadium i Dallas. Arenan tar 80 000 och jag antar att det blir fullt.

Draften pågår i tre dagar, men det är bara första dagen som är kul. Men den kan å andra sidan vara riktigt kul. Tänk dig ett drygt jätteego på en gigantisk jättebebis som försöker hålla masken efter att ha draftats mycket lägre än vad alla trott, och framförallt vad han själv trott. Svårt att le när man precis torskat några miljoner dollar och egot fått sig en evig törn genom att bli sent draftad. Det är viktigt att bli förevigad i historien med ett lågt drafttal. Också roligt att se spelare låtsas vara glada över att hamna i skithålan Buffalo och tvingas spela i minusgrader och snöstorm.

Det är också roligt när lag byter upp sig för att drafta någon. Det förstör ofta många andra lags planering och tiden blir knapp. Misstag händer på grund av tidsbrist.

I år

Alla drafts har sina speciella förutsättningar. Det stora saken i år är att Cleveland Browns har bunkrat höga picks och i princip kan dominera draften totalt. De har mest, eller näst mest, draft power i historien.

Det andra intressanta är att det finns extra många quarterbacks med potential i år. Och det är ju den positionen som allt handlar om. Särskilt när det är extra många lag i år som behöver drafta en QB.

Spelvärde

Det finns ett extremt spelvärde på olika proppar i draften. Eftersom jag själv inte är kund hos något spelbolag som vänder sig till nöjesspelare så har jag inte dunkat och därmed förstört marknaden. Här följer några riktigt fina godbitar som du kan tugga i dig om du är först till kvarn.

Bara att ut och leta på bettingsidor hos spelbolag när du läst klart.

Wide Receviers Under 2,5 valda i första rundan till 1,66.

Alla scouter är överens om att det här är den svagaste draften för Wide Recievers på länge. Flera lag som behöver WR har värvat istället, som Ravens som nyligen värvat Michael Crabtree, Willie Sneed och John Brown.

Det finns egentligen bara två lag som kan tänkas att drafta en WR i första rundan, Cowboys och Panthers, men jag tror de väljer att drafta efter värde istället för efter position.

Calvin Ridley, DJ Moore och Cameron Sutton är de tre som har en chans att draftas i runda 1. Det räcker med att jobba bort en för att sätta spelet.

Andra tippare hade nog sagt att det här är ett 20-unit spel, men de vet ju inte vad en unit är. Bra spel hursomhelst. Spelet finns hos Bet365.

RB Saquon Barkley draftad före RB Josh Rosen till 1,50.

Det här handlar inte om spelarna själva, utan vad som händer runt omkring. Det finns en chans att Browns byter bort sitt första val, men laget de byter med lär välja QB Sam Darnold. RB Saquon Barkley hade en rekordsnabb tid på Combine och anses som en fantastiskt talang. Giants har aldrig tidigare bytt ner sig och jag tror de väljer Barkley. QB Eli Manning har vunnit 2 Super Bowls åt Giants och de är nog inte redo att välja hans ersättare än. Även om det inte väljer honom så fins det en hel del backdoor-varianter att sätta spelet i en på förhand väldigt öppen draft.

QB Baker Mayfield att draftas senare än position 6,5 till 3,50.

Mayfield har sett ruskigt imponerande ut i college, men han är relativt kort (1,85) och det finns frågetecken kring hans uppsida. Framförallt framstår han som en omogen idiot i sina intervjuer och det är någonting som General Managers i NFL skyr som pesten. Draften kan bli en obehaglig överraskning för talangen. 

När jag går igenom lagen och deras behov ser jag honom draftad som elva av Dolphins. De har en tradition av att drafta dåligt. 3,50 hos Bet365 på något jag tror ska stå i dubbelt – då måste man älska livet.

DE Bardley Chubb att draftas innan position 4,5 till 1,72.

Kilo för kilo kan det här vara största talangen i hela draften. Browns har pick 1 och 4, och behöver en defensive end. Enda emot är att de byter bort sina picks mot ett lag som draftar en QB.

CB Denzel Ward att draftas innan position 11,5 till 2,00.

Här finns värde för det laget som behöver en corner back. Det är en svår position och de flesta lag kan alltid uppgraders där. Men lag som behöver en corner back extra mycket är Buccaneers, Bears, 49ers, Raiders och Dolphins. De lag som draftar i ordningen 7-11. Jag ser inte hur Ward ska undgå att draftas i den korridoren.

QB Lamar Jackson att draftas innan position 17,5 till 2,00.

Rekordmånga lag som behöver en QB. En position som växt i värde på senare år. Och extra många bra QB:s i den här draften. Det finns 5 quarterbacks som rankar högt. Jackson är väl minst åtråvärd av dem, men han lär gå någonstans i mitten av draften. Bills behöver ett långsiktigt alternativ som QB och draftar tolva. Sedan börjar det bli billigt för lag längre ner att byta upp sig för att säkerställa att de får den sista av The Big Five.

OT Quenton Nelson att inte draftas innan position 5,5 till 1,50.

Kommer bli en fantastisk guard i NFL, men det är den minst sexiga positionen som finns i ett lag. Man draftar helt enkelt inte guards så här högt. 

Vi tackar Bet365 för julafton och jag påpekar att även andra bookies har trevliga odds. Alla proppar ovan är monsterspel så dunka max som går!


Senaste artiklarna

Visa alla
Svenska VM-låten är en riktig kalkon
FotbollAv Ken Lennaárd2018-05-17T08:03:00+02:00
Hatten örfilar upp ATG, igen
ÖvrigtAv Ken Lennaárd2018-04-26T12:06:00+02:00