Rösta på Per Hildebrand - En levande legend!

ÖvrigtAv Ken Lennaárd
2017-08-28T11:04:00+02:00
7
Rösta på Per Hildebrand -  En levande legend!

Per Hildebrand är en enormt rutinerad pokerspelare med många fina pokaler i bokhyllan.

Åren går endast legender består. Första gången jag träffade Per Hildebrand var ganska exakt 20 år och 3 månader sedan. Jag hade hört talas om den legendariska spelklubben Kortoxen redan tio år tidigare när jag gick på gymnasiet och visste att gröngölingar inte ens tillreddes där utan svaldes hela med fjädrar, näbb och allt. Men nu hade jag varit på träningsläger i Las Vegas, sett Stu Ungar vinna VM och hade med mig en rekommendation från Christer Björin himself.

På dörren fanns en oansenlig mässingsskylt som det stod "Kortoxen Bridgeklubb" på, uppe i hörnet glodde en videokamera och jag ringde på dörren. Det sprakade till i lådan och jag presenterade mig för en butter röst som jag senare skulle lära känna som "Bummels". Det tog en evighet, sen öppnades dörren.

En gigant tornade upp sig bakom dörren och enligt mitt minne så fick Per Hildebrand böja på huvudet för att få plats under taket. Där och då blev Per för evigt inpräntad i mitt pokerliv. Riktigt så resligt är han nog inte, men som en äkta spelare så kryddar jag för säkerhetsskull alla historier med åren så att jag inte berättar något som är sämre än verkligheten. Det vore verkligen synd och skam. I vilket fall så har Per vuxit med åren och växer fortfarande ju mer jag lär känna honom.

Per Hildebrand har blivit nominerad i kategorin "Levande Legend" i PokerListings Awards 2017 som går av stapeln i samband med deras turnering Battle of Malta. Röstning avgör och du måste göra din plikt i länken i slutet av texten.

De andra fyra som är nominerade är också sådana som jag lärde känna när jag var som aktivast på pokerscenen i slutet av nittiotalet. Det skulle kunna indikera att jag börjar bli gammal, precis  tecken som när min dotter frågar varför jag är vit i skägget, men jag tror nog att det är mest tillfälligheter. I vilket fall så var det bättre förr, med garanti.

De nominerade

Barny Boatman, England, är en riktig karaktär och en framgångsrik turneringsspelare med 2 WSOP-bracelets i bagaget. Han var tongivande när pokerboomen tog fart i Storbritannien, var på tv och en av de fyra som utgjorde Hendon Mob, som sedan utvecklades till pokervärldens databas över alla turneringsresultat. 

Barny har varit involverad i en massa annorlunda PR-trick som fått mycket uppmärksamhet, men jämfört med Pers prestationer vid sidan av pokerbordet kommer han inte ens nära. Och visst kan Barny spela turneringspoker, men Per kan spela alla pokervarianter som finns och på väldigt hög nivå.

Padraig Parkinson, Irland, är förmodligen den största karaktären av de fem som är nominerade och även den roligaste, även fast jag bara förstår runt 25 % av vad han säger. Jag har nått upp till 50 % i gryningar efter många Guiness, men då har han å andra sidan nog bara själv vetat vad som kom ut till 50 %.

Förvisso har Padraig kommit 3:a i Main Event 1999 och Per bara 27:a 2005, men annars är det utklassning när det gäller poker. Beträffande åstadkommande vid sidan av pokerbordet så har Padraig lämnat WO. Som han gjorde en gång som kommentator på en tv-inspelning av poker. Han gick till puben och kom aldrig tillbaka. Undertecknad fick hoppa in och jag minns fortfarande hur micken luktade Guiness.

Padraig Parkinson vann Late Night Poker 5 efter att ha slagit ut mig i semin headsup. Jag föreslog ett byte på 10 % när vi var allin på en coinflip. Padraig antog direkt och jag fick beröm av Liam Flood efteråt. Den framlidne Flood var kanske den irländska motsvarigheten till Per: Lång, visionär, handlingskraftig, nav i det irländska pokerhjärtat, farlig vid pokerbordet, men en nallebjörn vid sidan om.

"Jag spelar för att vinna", sa Padraig inför finalen och det gjorde han. 5 000 pund i nystrukna 50-pund sedlar blev en trevlig bunt i min ficka. Hur mycket Padraig fick behålla vet jag inte. Hans sponsor Liam Flood tog hand om allt cash. Vilket nog var bra eftersom Padraig kände för att festa (som vanligt). En trevlig anekdot för mig, men jag har desto fler med Per Hildebrand.

Marcel Luske, Holland, är förmodligen den som är den bästa turneringsspelaren i gänget. Han har en mängd fina resultat, som till exempel en 10:e plats i Main Event 2003 och 23:e plats i år. Men förmodligen är han den sämsta cashgamespelaren. Även om det på sitt sätt är legendariskt så tycker jag att man kan önska sig en högre nivå på en levande legend.

Utanför pokerbordet har han alltid stått ut genom något så unikt i pokervärlden som att vara välklädd. Alltid i kostym och alltid med slips imponerar, men solglasögonen upp och ned kan aldrig bli bra stil, även om det underlättar att se sina hålkort vid pokerbordet.

Marcel är lika lång som Per, men har avsevärt mer muskler och ett svart bälte i karate runt midjan. Vem som skulle vinna i fajt av dessa fem nominerade är helt klart. Inte hans fel att konkurrensen i princip är obefintlig.

Marcel har varit aktiv vid sidan av pokerbordet och gjort ett bra arbete att promota poker. Det främsta arbetet har skett kring hans hjärtefråga att standardisera reglerna i turneringspoker. Här har Per en riktig tuff utmanare om att få pris som en levande legend.

Mike Sexton, USA, var en pionjär och visionär och är Mr. Poker i min bok. Han var en av få jänkare som tävlade på Europatouren i slutet av nittiotalet. Redan då var han känd eftersom han skrev i Card Player.

Det är många av hans idéer som blivit verklighet, med eller utan hans inblandning.  Han startade den banbrytande och revolutionerande Tournaments of Champions.  Han övertalade Party Poker att ha pokerkryssningar med nätkval och 1 miljon dollar i första pris. Och sedan att sponsra poker på TV, som sedan blev World Poker Tour med honom själv som legendarisk expertkommentator.

Självfallet spelar han även poker på hög nivå. Han blev proffs redan 1985 och förutom ett WSOP-bracelet så är han den bästa allround-spelaren efter Per.

Som om det inte räckte så är Mike Sexton invald i pokerns Hall of Fame. Det blir svårt för Per att övertrumfa Sexton med sin hand, men det är inte omöjligt.

Per Hildebrand, Sverige, är den enda i samlingen som inte har en egen wikipediasida (skam på torra land), men annars svämmar det över med meriter för att vara en levande legend.

– Stora turneringsresultat

– En av Sveriges mest kompletta pokerspelare

– En av de största cashgame-vinnarna i Pokersveriges historia

– Drivit Kortoxen: även ett argument internationellt

– Arrangerat poker-SM i flera år: ett av Europas viktigaste stopp på den tiden

– Medförfattare till pokerbok

– Ett nav inom svenska spelvärlden i tre decennium.

– Sponsor och donator till många inom svensk poker

Den sista punkten handlar mycket om Per som person. En annan levande legend, Christer Björin, som varit snubblande nära att bli invald i pokerns Hall of Fame, framhåller alltid Per Hildebrand som den främsta av män och den med det största hjärtat. Per har onekligen hållit ett antal svenska pokerproffs gående när utgifterna varit för stora, synhungern för starkt och oturen för grinig. Det var en stor del av pokervärlden förr i tiden, att ge tillbaka när det gick bra … och det gick ju alltid bra för Per. Om de som röstade visste om Pers hela historia så skulle den levande legenden även få ett pris för det.

Hildebrand är även en framgångsrik spelentreprenör med ständigt nya projekt. Två av de närvarande går bra, men om dem får du fråga honom själv. Som regerande mästare lär han dyka upp på Poker-SM. Det är bara att haffa honom i baren. Säg att du röstat på honom så bjuder han säkert. Det gör han i alla fall, och det är en ytterligare anledning till att rösta på honom.

Som sitt främsta verk måste 24h-poker anses. Ett av få fristående pokernätverk som senare döptes om till Entraction och ännu senare krängdes iväg för i runda slängar 700 miljoner kronor. Det var många inom svensk poker som blev glada efter att ha litat på och ryggat Per.

Rösta på Per här

Det blir tufft att vinna över alla de andra fyra, särskilt eftersom vi svenskar är få jämfört med andra pokernationer, men för mig är det solklart att priset ska gå till Per Hildebrand eller Mike Sexton. Och eftersom Sexton bor på andra sidan pölen och det är ett europeiskt pris är det självklart att priset ska gå till Per.

Legenden som växer för varje år som går.

Senaste artiklarna

Visa alla
Historiens fem största skidåkare
ÖvrigtAv Ken Lennaárd2018-02-22T09:10:00+01:00
OS höjdpunkt: En ode till femmilen
ÖvrigtAv Ken Lennaárd2018-02-16T11:54:00+01:00
OS – Javisst ja, det pågår nu va?
ÖvrigtAv Ken Lennaárd2018-02-13T12:23:00+01:00