Paul Magriel – en spellegend har rullat vidare

ÖvrigtAv Ken Lennaárd
2018-03-07T17:27:00+01:00
13
Paul Magriel – en spellegend har rullat vidare

För mycket spel på näsblodsnivå.

Det finns människor som inte går att glömma och det finns människor som inte borde glömmas. Ofta betyder dubbeln att de är värda att minnas. Som Paul Magriel.


Paul Magriel dog stillsamt i sömnen i måndags, 5 mars 2018. Född Paul David Magriel Jr. 1 juli 1946. Men hans namn – som uttalas Ma-grill – lever välförtjänt vidare i spelhistorien.


Redan från start var lille Paul en spelare. Han lärde sig reglerna till backgammon och schack innan han kunde läsa. Precis som Bobby Fischer vann han New York State Junior Chess Championship. Schack var sextiotalets stora spel, men Magriel spelade mer och mer backgammon istället. Han hängde i Greenwich Village och det var lättare att hustla pengar av torskar när tur var en faktor och fisken vann ibland. 


Det tog inte lång tid innan han befordrat sig själv till legendariska Mayfair Club, där världsmästare i de flesta spel hängde. Som svenska motsvarigheten Kortoxen, bara starkare spelare, lyxigare miljö och spel om en nolla eller två mer, samt givetvis ett dollartecken före summan.


På sjuttiotalet hade Paul Magriel etablerat sig som en av de bästa backgammonspelarna i världen. Han var en jetsetare och stor vinnare som kunde spela för $1 000 poängen. En astronomisk summa idag, och en intergalaktisk summa på sjuttiotalet i den värsta lågkonjunkturen New York och världen sett i modern tid.


Paul Magriel klädde sig i smoking och flög uteslutande första klass. Något som är astronomiskt dyrt idag, men var intergalaktiskt dyrt på sjuttiotalet. Som alla andra spelare före och efter honom så levde han på stor fot och njöt av sina vinster som om plussittningarna aldrig skulle sina.


1978 var höjdpunkten. Han började med att besegra den europeiska mästaren Joe Dwek i en 17-timmar maratonmatch. Alla som spelat backgammon vet hur intensivt en cashgamematch kan bli. Poker kan inte ens jämföras. Timmarna går, mat kan man äta vid bordet och sömn behövs inte på grund av adrenalinet. Någon gång springer du för att kissa, men annars är det bara intensivt skakande på koppen, och skakande på huvudet när fienden rullar en 6-1:a från vall och smiter från ditt nästan stängda bo. Det enda som visar hur länge matchen pågått är den kompakta tystnaden, stanken och skägget som växt. Några månader senare vann Magriel världsmästartiteln i Nassau på Bahamas.


Året innan skrev han boken Backgammon. Det var en revolutionerande bok och anses idag som banbrytande och den stora klassikern om spelet. Lika stor som Doyle Brunsons Supersystem (1979)för pokern och lika stor som Ken Ustons Million Dollar Black Jack (1982) för det spelet. Backgammon var den första boken som gick igenom spelet på ett pedagogisk och matematisk sätt, samtidigt som det lanserade och förklarade olika koncept. Han var väldigt långt före sin tid. Boken kan inte underskattas för spelet backgammons utveckling och är Paul Magriels största och finaste eftermäle.


Paul Magriel är förövrigt lika legendarisk i backgammon som Doyle Brunson är i Poker och Ken Uston i Black Jack.


Samtidigt med sin spelkarriär så pluggade Magriel matematik. Vad annars? Han tog en Bachelor i matematik och undervisade även i sju år innan han ansåg att alternativkostnaden var för hög och hängav sig åt spel på heltid. 


Ett av hans sätt att vinna extra mycket på backgammon var att spela blint med ryggen mot brädet. Brukade kunna skapa action.


Det här citatet sammanfattar spel på ett bra sätt, och sammanfattar även Paul Magriel på ett utmärkt sätt.


     "I think I’m addicted to backgammon. I’m addicted to games in general. Games are controlled violence. You can take out your frustrations and hostilities over a backgammon set, where the rules are clearly defined — in contrast to life, where the rules are not so well defined. In games, you know what’s right and wrong, legal versus illegal; whereas in life, you don’t."


– Paul Magriel, 1978


Som så många andra med en fantastisk matematisk hjärna hade han problem med att umgås och förstå resten av världen, den som inte styrs lika hårt av logiken och matematikens lagar.


Doyle Brunson fick problem att få action efter sin bok. Ken Uston blev avstängd från alla casinon efter sin bok. Och Paul Magriel fick mindre och mindre action vid backgammonbrädet. Som så många andra mästare i bridge, schack och backgammon, avancerade han till poker. Det ultimata spelet med de högsta insatserna.


Även inom poker har Paul Magriel lämnat sitt bomärke. M-kvoten, som först definieras i Harrington on Holdem, som en riktlinje när man ska gå allin i turneringspoker, är det Paul Magriel som skapat.


Backgammon är en väldigt bra skola för en pokerspelare. Utköpen duggar tätt och du får tugga 3-procentare nästan varje parti. Och att kontrollera tilten är bland det viktigaste som finns i poker.


Pokerscenen var liten runt milleniumskiftet. Särskilt den europeiska varianten. De få jänkare som hittade över pölen blev snackisar direkt. Men Paul Magriel var ett annat slags djur. Han stod ut på alla sätt du kan tänka dig.


Första mötet med Paul Magriel


Det var på Aviation Club i Paris. Fransmännen satt i kostym och smuttade elegant på cigarrer. Där satt även en man som verkade tycka att frisyr var någonting ointressant och frisörbesök ett nödvändigt ont när håret vuxit i vägen för ögonen. Klädernas enda rekvisit verkade vara adekvat antal hål för kroppslemmarna. Han kändes igen på sin gångstil, när han hela tiden gick och drog upp byxorna som saknade både skärp och resår.


Hygien var tydligen också överskattat, något som syntes tydligt på de fläckiga kläderna och även kändes på lukten. Låg mig säga så här … när fransmännen blåser cigarrök för att neutralisera lukten har det gått långt.


Men det som störde mig var smackandet. Han satt och tuggade frenetisk med öppen mun och ljudligt smackande. Det som störde mig ännu mer var att han inte tuggade på ett tuggummi utan på sin tunga.


Alla som spelat med Magriel vet hur tungan alltid stack ut som en rosa hundpitt, och hur han alltid tuggade på den. Som att den inte tillhörde kroppen. Att den aldrig tog skada är ett mysterium för mig. Tuggandet parades med diverse ticks och en näsborre som liksom smält ned på kinden. Det hade blivit lite för mycket av det goda och det kan vara anledningen till att han aldrig blev en riktig stjärna i poker. Hjärnan är nämligen vad som tar mest stryk av droger.


I vilket fall så verkade han aldrig må dåligt av att spela lågt. Som en äkta spelare brydde han sig inte om nivån, så länge insatsen skapade puls. Han bodde i Vegas de sista åren och spelade småturrar på The Orleans.


Om man bortser från smackandet och lukten så var Magriel en bra man att ha vid pokerbordet. Trots att han verkade komma från en annan planet och spela i sitt eget universum – eller just därför faktiskt. Han spelade spelet på sitt eget sätt och skapade kaos och tilt. Något alla kunde njuta frukterna av.


"Kvack kvack" brukade han säga när han vann en pott. Eller "quack quack" rättare sagt eftersom han var en amerikansk anka. Det är bland det mest geniala jag hört vid ett pokerbord. Aldrig har jag sett ord skapa mer tilt än dom två. Sedan blev det ju starkare av att han tuggade ljudligt på tungan när han rakade potten.


X-22


När jag bodde i London spelade jag på en backgammonklubb som frekventerats av legenden själv. På menyn stod chouette två dagar i veckan. Det är en variant av backgammon där flera kan spela samtidigt. På ena sidan är någon bank och på andra sidan är alla andra. En spelar och är kapten. Ingen får ge råd innan första kuben är placerad som en utmaning om att öka insatsen. Det finns mycket psykologi i spelet och är även socialt. I alla fall i relation till andra spel.


På klubben ifråga fick alla stamgäster en egen bricka med sitt namn på, som användes för att hålla reda på turordningen i tjuettan, som vi kallar chouette på svenska. Jag vara bara där ett tjugotal gånger och förärades aldrig med en egen namnbricka. Men det var en gammal klubb och det fanns många andra brickor som jag kunde använda. Ibland lånade jag "Jims" och ibland lånade jag "Johns". Det var inte så nog. Som spelare är det viktiga att hålla spelet igång, och inte så viktigt vad man heter.


Paul Magriel var lika manisk på backgammon som Bobby Fischer på schack. Det här var innan datorernas tid och de studerade brädspelen i många timmar och spelade ofta mot sig själv för att få action. Magriel spelade en gång en 64-manna turnering med sig själv. Spelarna kallades X-1, X-2 och så vidare till X-64. Det tog sin tid, men till slut hade X-22 vunnit. Det blev Paul Magriels smeknamn i backgammonvärlden.


Han hade spelat på Londonklubben Double 5 Club. Något de där snabbt och stolt informerade om. Förvisso inte på många år, men han hade spelat där. Bland de andra namnbrickorna låg "X-22". Jag tog den en gång för att förhoppningsvis smittas av storhet och känna samhörighet med historien. Men de andra spelarna protesterade unisont.


Ingen fick använda legendens namnbricka. Det är en av de finaste hedersbetygelser jag varit med om i spelvärlden. Paul Magriel har rullat vidare och om Londonklubben finns kvar är det dags att rama in "X-22" och sätta upp på väggen.

Senaste artiklarna

Visa alla
Perra Vip – Intervju med Winbets nya MMA-expert
ÖvrigtAv Peter Johansson2018-03-15T14:46:00+01:00
Long time no wright
ÖvrigtAv byling2018-03-09T21:14:00+01:00