March Madness, Dean Martin, Donald Trump och amatörernas afton

ÖvrigtAv Ken Lennaárd
2018-03-13T11:14:00+01:00
4
March Madness, Dean Martin, Donald Trump och amatörernas afton

På den tiden det var cool att ha byxorna uppdragna över naveln.

March Madness kallas slutspelet i collegebasket i USA. De gillar att hitta på namn därborta och slutspelet kallas även för The Big Dance. Första slutspelet avgjordes 1939 med åtta lag. Sedan dess har deltagarantalet växt och växt. Numera är det 68 lag som är inkvalade, men det snackas om både 96 och 128 lag i framtiden. Jänkarna vet hur en slipsten ska dras när det går att tjäna pengar på en produkt.

De som kvalificera sig är de 32 konferensvinnarna i Divison 1 collegebasket. Sedan utser en kommitté resterande 36 lag. Du förstår själv hur mycket det diskuteras ifall "rätt lag" blev valda. Glöm Mello och västanfläkten om ifall "rätt låt" vann.

Åtta lag gör upp om 4 platser i något som kallas "The first four". Om du tycker det är överdrivet så vänta bara, det blir fler namn. Efter det är det 64 lag gör upp i utslagsformat över 1 match tills ett lag återstår som får klippa ner nätet på basketkorgen.

Lagen är seedade i fyra grupper från 1 till 16. Precis som i tennis där de lågrankade får möta högrankade och så vidare. Diskussionerna om ifall seedningen var rätt brukar ebba ut lagom till Fourth of July.

Bracketology

Det är en hobby för miljontals amerikanare att fylla ut sin "bracket", där man försöker pricka in vinnaren i alla 67 matcherna (exklusive "the first four" alltså). Det är så gott som omöjligt trots många favoriter i 1,05-klassen. Det är ett vanligt PR-trick att erbjuda 1 miljon dollar till den som lyckas med en "perfect bracket". Mig veterligen har ingen någonsin lyckats.

Det påminner om den gamla historien om vandraren som av en konung valde en ersättning av ett riskorn på första schackrutan, 2 på nästa, 4 på nästa och så vidare i 64 rutor i rad. 2 upphöjt 64 gånger … då har du bättre väntevärde på att fylla i en lottokupong. 2 upphöjt i 67 gånger – fuggetaboutit.

Men man kan ju tävla mot vänner, arbetskollegor och vinna mot dem. Det finns många olika poängsystem och många som sockrar spänningen med monetärt incitament.

Självklart brukar presidenten fylla i sin egen bracket och det blir ett inslag på varje nyhetskanal, där experter hyllar presidentens visdom. Jag gissar på att Trump kommer att visa upp sin bracket i efterhand, men att han kommer visa sig vara den bästa någonsin.

Historiska vinnare

UCLA har vunnit 11 gånger, men senast 1995. De vann 10 gånger 1964-1975.

Kentucky har vunnit 8 gånger

North Carolina 6 gånger

Duke och Indiana 5 gåner

Connecticut 4 gånger

Kansas 3 gånger

Svårt att dominera alltså med andra ord. Inget konstigt alls. Det är 4-års skillnad på 18-åriga freshmen pojkar och 21-åriga senior män. De lagen som har bra spelare som inte är seniors tappar dem till NBA direkt.

Charmen

För vissa spelare är March Madness steget mot NBA, men för den stora majoriteten är det sista resan med gänget. Basket har varit deras liv i många år, har gett dem ett bättre liv och en gratis collageutbildning. Men efter March Madness tar resan slut och basketbollen läggs i en kartong, stoppas in i garaget i ett hörn och tappar luften. Det mynnar ut i en sju särdeles motivation.

Det är fascinerande att se unga idrottsmän kriga och leva med, och till och med gråta ibland. Det är också intressant att se om rutinen eller talangen ska avgöra allt. Det kan också vara lönsamt om du är duktig på att göra din analys.

NBA

Det finns 351 Division 1 lag i collegebasket. De spelar mot varierat motstånd och utvecklingskurvan är hög för de talanger som bara gör 1-2 säsonger i collage innan de går vidare till NBA.

Alltså finns det inget bättre sätt att utvärdera talang än att titta på March Madness och se hur bra spelarna är mot bästa tänkbara motstånd.

Det finns studier som visar att spelare i lag som är framgångsrika under March Madness blir valda högre i NBA-draften. Och det betyder mer pengar i plånkan. March Madness är alltså om höga insatser på alla sätt.

År 2009 är den March Madness jag följde allra mest. Bodde i Vegas då och hängde på Wynn. En kille stod ut som en riktig talang, trots att han bara var 1,91 lång. Han spelade för Davidson Wildcats, var junior (3:e års spelare) och hette Stephen Curry. Varenda gång han gjorde poäng zoomade de in hans milfmamma Sonya Curry på läktaren. Måste vara det som kallas bonuspoäng.

The First Round

På torsdag och fredag spelas första rundan med 64 lag. 16 matcher per dag och julafton för en action junkie.

The Second Round

På lördag och söndag spelas andra rundan med 32 lag. 8 matcher per dag och mycket information att analysera från första rundan.

Sweet Sixteen (jag sa ju att jänkarna gillar att hitta på namn till allt)

16 lag kvar som gör upp nästa torsdag och fredag med 4 matcher varje dag. Min favoritrunda, med en lagom mängd matcher att analysera.

Elite Eight (som sagt)

8 lag kvar som gör upp på lördag och söndag med 2 matcher per dag.

Final Four (of course …)

Lördagen efter och alltså 31 mars i år.

National Championship

Måndagen efter och alltså 2 april i år.

Dean Martin och Ken Lennaárd i Las Vegas

Det är alltid extra kul att gå ner på djupet i en turnering som avgörs över en begränsad tid med lag som spelar väldigt olika. Som fotbolls-VM, och som March Madness.

Vegas kan sin sak när det gäller att fixa fest. Vartenda litet casino har ett Super Bowl-party. Till och med Seven Eleven på hörnan med sina två video slots vid entrén. Men Super Bowl är amatörernas afton. En massa filurer som betalar tusen dollar för ett VIP-party och knappt vet vilka som spelar.

Coolare katt än Dean Martin går knappast att hitta. "When the moon hits your eye like a big pizza pie … that's amore!" – poesi på hög nivå, Thomas Tranströmer kan slänga sig i väggen. Självklart hängde Dean Martin och The Rat Pack i Vegas, och självklart röktes det utan filter och dracks whiskey 365 dagar om året.

När det var skottår alltså. Annars vara 364 dagar om året. På nyårsafton tog Dean Martin en vit dag och vilade upp sig. Han missade ändå inget eftersom det var amatörernas afton.

Det är samma sak med Super Bowl. Om du är en äkta spelare så är det första och andra veckan i March Madness som är den riktiga festen. Varje sportsbook är överfull från klockan nio på morgonen tills de stänger. Det är tjo och tjim och varje match på storbilds-TV. Det är en väldigt speciell känsla att vara ibland hundratals likasinnade höga på action.

Om du vill uppleva sportsbetting på riktigt i Vegas är det first round i March Madness som gäller. Men se till att planera innan. Lägg några manliga betar tidigt i veckan för att boka upp en reserverad sittplats. Ståplats i 12 timmar kan nämligen ge hälsporre.

Det behöver inte vara fel att lägga en bet i varje match. Man lever bara en gång och var ska sleven vara om inte i grytan. Men tänk på att det är många matcher så ta det lugnt med insatserna från start.

Schemat ser bra ut

Det finns tid över och jag pluggar för fullt inför min satsning på årets upplaga av March Madness. Men för att vinna måste man vara selektiv och det kommer jag att vara. Matchanalyser och tips kommer.

Dåliga odds

Pokerspelaren Erick Lindgren är en trevlig prick. Han bjöd in mig till sitt hus i Vegas med 8 storbildsskärmar på väggen i vardagsrummet för en riktig March Madness bonanza. Han vet garanterat mer om basket än undertecknad, han har till och själv spelat på collagenivå, men jag visste att han var en action junkie och fisk på sportsbetting.

Det lät minst sagt kul att beta på varje match, och med 2,00 i odds istället för 1,909 som sportsbookarna erbjuder så gillade jag mina chanser. Jag hade gjort min hemläxa och pluggat hårt. Och min bästa gren har alltid varit livebetting. När jag ser matcherna sätter jag halvtidsspelen och får en bra känsla inför nästa runda.

Men jag hade missat en parameter i kalkylen. Erik Lindgren var verkligen en action junkie och fisk på sportsbetting, men vad jag inte visste var att han var ökänd för att inte betala sina skulder. Det hade med andra ord varit riktigt dåliga odds för din hjälte.

Tur att E-dog bodde så långt från stripen i North Las Vegas att jag inte orkade åka dit. En bra spelare ska ha tur också.

Tips

Om du vill förkovra dig själv kommer här några tips att tänka på:

–En rutinerad coach är ett stort plus. Han hittar ofta rätt taktik inför matchen, kan göra bra förändringar och hitta det avgörande spelet i slutsekunderna.

–Se upp med att lira lag som inte är balanserade. Det är tuffast tänkbara motstånd och ett svagt anfall eller försvar blir straffat.

–Talang slår ofta rutin i slutet av turneringen. Talangerna har starka utvecklingskurvor och hittar de formen är de svårstoppade. Anledningen att vissa har rutin är att de inte är bättre än så och aldrig blev draftade av NBA. Med andra ord: Taket är nått. Men var selektiv för alla Sladjans älskar att spela på stjärnspelare.Senaste artiklarna

Visa alla
Perra Vip – Intervju med Winbets nya MMA-expert
ÖvrigtAv Peter Johansson2018-03-15T14:46:00+01:00
Long time no wright
ÖvrigtAv byling2018-03-09T21:14:00+01:00