Leo Vegas får 7 miljoner i böter för vilseledande marknadsföring

ÖvrigtAv Ken Lennaárd
2018-05-05T08:20:00+02:00
2
Leo Vegas får 7 miljoner i böter för vilseledande marknadsföring

Ä la inget å tjafsa om änna, jag har gjort mycket värre saker än så.

Leo Vegas, ett av Sveriges största spelbolag, får drygt 7 miljoner i böter för vilseledande marknadsföring och ett beteende som strider mot regleringen. Gott så, vi i branschen vet exakt hur det går till och böter och andra straff är det enda som kan motverka oetiska affärsmetoder.

Men du trodde väl inte att det handlade om Sverige? Landet där vem som helst kan bete sig hursomhelst utan straff. Vare sig det handlar om privata entreprenörer som Özz Nuyen som utnyttjar det system han samtidigt hyllar. Eller politiker som är djupt inkompetenta, skadliga, ljuger, begår tjänstefel och till och med brott utan att behöva sona det minsta. Jag är principiellt för demokrati och fria marknadskrafter, men det måste finnas straff som står i proportion till förtjänsten.

Leo Vegas får £600 000 böter för sitt beteende i Storbritannien. Landet som har en avreglerad och fri spelmarknad, som jag tidigare hyllat som ett föredöme.

U.K. Gambling Commissions utredningar visar att Leo Vegas låg bakom 41 vilseledande annonser, och har skickat marknadsföring till 1 894 personer som själva valt att stänga av sig själv för att de inte kan kontrollera sitt spelande. Och det värsta: Leo Vegas har inte gjort återbetalningar till 11 205 kunder som själva valt att stänga av sina konton.

Läs det igen. Eller förresten jag skriver det igen:

Leo Vegas har inte gjort återbetalningar till 11 205 kunder som själva valt att stänga av sina konton!

Låter som en rätt bra definition på girighet om du frågar mig.

Det finns såklart alltid två sidor av varje mynt. Om du inte stoppar det i en plingande maskin förstås, för då får du statistiskt sett aldrig se det där myntet igen, även om du såklart får plingande, blinkande och trudelutter i ersättning. Jag menade vad Leo Vegas hade att säga till sitt försvar.

Kan du gissa?

Det finns bara tre alternativ: Bristande rutiner, fel i mjukvaran och skit bakom styret. Det sista alternativet går såklart bort. Statistiskt sett har jag större chans att få sju rätt på Lotto, fast jag inte ens har spelat, än att få höra en VD säga att han gjort ett dåligt jobb. Bristande rutiner låter tråkigt, och för Leo Vegas är det viktigt att sina anställda känner sig delaktiga i framgången (även om de inte får ta del av den rent monetärt). Jag gissade på fel i mjukvaran.

Och jag hade rätt! Fel i mjukvaran är Leo Vegas ursäkt och anledning till att de inte betalat tillbaka pengar till kunder som ville sluta spela.

Fel i kundsupport låter det som också, för vi kan väl anta att en hel del av de där 11 205 kunder gnällde när de inte fick tillbaka sina pengar. Men jag kan givetvis ha fel, spelarna kanske var så psykiskt nedbrutna att de inte orkade klaga.

Teknisk fel, inget att tjafsa om enligt teknikbolag. Böter betalas och vi vänder blad som Hans Majestät Konungen själv. För Leo betyder lejon och det är kungen i speldjungeln. Glasklart, som Annie Lööf skulle uttrycka det.

Personligen tycker jag att "tekniska fel" låter värst av allt. Hur ska man kunna lita på detta gigantiskt system nu? Som de bevisligen inte har någon koll på ens själva. Tänk om det finns andra tekniska fel? Som gör att kunderna inte kan vinna? Det vill säga i enlighet med den garanterade utbetalningsprocenten? "Garanterat" – lustigt ord det där.

I Sverige är spelmarknaden reglerad, men spelbolagen gör vad de vill. Vi bör alla se fram emot den nya spellagstiftningen som kommer vid årsskiftet, hur den än ser ut. 

Det värsta är att jag tror att Leo Vegas inte är värre än många andra spelbolag. Men jag kan ha fel. Inget annat bolag har nämligen Frank Andersson som affischpojke. Frankan som varit ökänd i spelkretsar i många år, och det vill inte säga lite i det sällskapet.

När Frankan fick höra om någon som fick köra runt i en leasad bil med annonser tjatade han genast till sig en egen av Leo Vegas. Han firade den nya bilen med rätt många öl – även för en världsmästare – på en restaurang på Sveavägen. När solen gått ned tog han sig vidare mot nya äventyr. Han behövde inte vingla långt för den glänsande leksaken stod precis utanför uteserveringen. Men hej, all reklam är bra reklam.

Sjukommatvå mille i böter är en rejält slant, men Frankan får runt hälften för att le och det sätter lite perspektiv på beloppet. För du fattar att Leo Vegas gjorde en rejäl risk/reward-kalkyl på ett excel-ark innan de betedde sig som de gjorde. Är det någonting de där grabbarna kan så är det att räkna på excel.

Churnrate är det gyllene nyckeltalet i nätcasinobranschen. Det betyder hur mycket de kan förväntas kräma ur en kund innan hen är död. Bildligt talat alltså, även om det tyvärr ibland också blir det bokstavligt talat. Som en tråkig bifaktor, men syns det inte på ett excelark så finns det inte. Med död menas död för spelbolaget, att det inte går att få in mer deponering trots allt tjat och alla erbjudanden. Churnrate – hur länge kunden lever. Om du inte är insatt i affärsvärlden kan jag informera dig om att det är ett unikt förhållningssätt till sina kunder. På Handelshögskolan i Stockholm där jag gick lärde de ut värden som varumärke, kundlojalitet och merförsäljning. Jag tror att sådana ord kommer bli viktigare i spelbranschen i framtiden. I vad jag hoppas blir en fungerande spelmarknad.

Innan du gör ett plakat och demonstrerar på Stureplan mot dumma engelska myndigheter som pungslår stackars hederliga svenska så ska du veta att det inte går någon nöd på Leo Vegas.

Spelbolaget omsatte 750 miljoner första kvartalet 2018. Och tjänade i runda slängar närmare 100 mille. Det blir bra flis för helåret om man tar siffrorna gånger fyra.

"Leo Vegas företagskultur är en stor anledning till att vi idag är Sveriges ledande GameTech bolag. Det är därför av yttersta vikt att dela kulturen inom koncernen."

Jahapp, jag som trodde att det var för att de var bra på att räkna på excelark och ha en hög churnrate. Men det är alltså deras företagskultur som separerar dem från packet.

För att vårda kulturen hade bolaget en fest/kick off för sina anställda som kostade 15 miljoner. Om man har råd med en fest för den summan gråter man nog inte över böter på 7 miljoner. Men säg inget till Frankan för då kommer han att leverera halvnelson och flygande mara tills han får en mille till. Och det är han inte värd.

Senaste artiklarna

Visa alla
Svenska VM-låten är en riktig kalkon
FotbollAv Ken Lennaárd2018-05-17T08:03:00+02:00
Hatten örfilar upp ATG, igen
ÖvrigtAv Ken Lennaárd2018-04-26T12:06:00+02:00