Inför SHL-säsongen 2017/2018

IshockeyAv Peter Johansson
2017-09-08T10:13:00+02:00
0
Inför SHL-säsongen 2017/2018

Inför varje ny hockeysäsong förändras inte bara spelartrupperna utan även reglerna.

Inför SHL-säsongen 2017/2018

Här tittar vi närmare på förhållandena inför den nya SHL-säsongen. Vi går igenom de nya regler som gäller från och med kommande säsong, samt rankar lagen som de idag ser ut på pappret.


Nya regler inför säsongen

Inför varje ny hockeysäsong förändras inte bara spelartrupperna utan även reglerna. Till kommande säsong har ett antal regler förändrats för att förbättra spelet och domsluten, vilket ska leda till en bättre publikupplevelse. Nytt för i år är bland annat att tekaren får sparka pucken bakåt till en medspelare, vilket även är tillåtet i NHL. Denna regelförändring är tänkt att ge ett bättre flyt vid nedsläpp. Under augusti månad har man även genomfört ett test som går ut på att det lag som får en varning vid en tekningssituation inte längre tvingas byta ut sin tekare. Skulle tekaren däremot göra misstaget på nytt kommer det som vanligt rendera i en utvisning.


SHL-lagen ges även möjlighet att i laguppställningen namnge en tredjemålvakt, vilket kan vara lämpligt att göra om det är osäkert huruvida en av de ordinarie målvakterna kommer till spel.


Eftersom flera omdiskuterade situationer har uppstått de senaste säsongerna, där ett mål har blivit bortdömt med hänvisning till att målvakten har varit störd, höjs nu ribban för vad som anses störa målvakten i samband med målsituationer. Det är numera domaren som fattar det avgörande beslutet istället för situationsrummet. Man kommer även strunta i att skrapa av isen innan straffläggning, för att skynda på matcherna något.


Ranking av SHL-lagen

1. Frölunda

Kommer Lias Andersson och/eller Carl Grundström att återvända från äventyret i Nordamerika? I sådana fall kan Frölunda få välkommen förstärkning på forwardssidan! Publikfavoriten Sean Bergenheim är kvar och åldermannen Joel Lundqvist är redo för en ny säsong, och målskytten Ryan Lasch är tillbaka i Göteborg. Frölunda har även värvat bröderna Pathrik och Ponthus Westerholm från Brynäs, och det blir spännande att se vad brödraparet kan åstadkomma i Frölundatröjan! Man har samtidigt tappat Henrik Tömmernes, Johan Sundström, Patrik Carlsson, Nicklas Lasu och Casey Wellman för att nämna några. Trots detta ser Frölunda tillräckligt starka ut för att kunna knipa förstaplatsen i år.

På upptaktsträffen fick Frölunda 5 röster av andra tränare som vinnare av SM-guld. "Kul att många tror på oss", kommenterade Frölundas tränare Roger Rönnberg.

Odds: 4,50


2. Brynäs

Brynäs har fått behålla majoriteten av fjolårets spelartrupp. Det största spelartappet är förstås Oskar Lindblom, men intressanta namn har värvats som ersättare till de flyktande spelarna. Aaron Palushaj ser bra ut på pappret och har även visat framfötterna under försäsongen, och Louie Caporusso känns som något av en joker. Christopher Liljewall jobbar hårt men är han tillräckligt snabb för Brynäs hockey, som bygger på snabb skridskoåkning? Det är 40 år sedan Brynäs senast vann serien (1977/1978) och SM-silvermedaljörerna får nog nöja sig med en hedrande andraplats i årets serie. 

Brynäs fick en röst, ska vi gissa på av tränare Roger Melin själv? Han har en bra meritlista och kan säkert få ordning på talangerna.

Odds: 10,80


3. Skellefteå

Skellefteå har bland annat tappat Niclas Burström, Fredrik Lindgren, Kyle Cumiskey och Andrew Calof. De har samtidigt värvat hem utvecklingsbara backen Jonathan Pudas från Brynäs, plockat spännande backen Morgan Ellis från Nordamerika och knutit till sig poängmakaren Matt Anderson från Djurgården. Skellefteå är alltid att räkna med och kommer säkerligen att vara så även kommande säsong.

Skellefteå fick 2 tränarröster som årets vinnare, men det krävs att någon fyller tomrummet på backsidan.

Odds: 6,40


4. Malmö

Malmö har bland annat tappat Noah Welch och Andreas Thuresson, men har kanske ligans vassaste målvaktspar i Oscar Alsenfelt och Cristopher Nihlstorp. Andy Miele, som vid flera tillfällen har varit aktuell för spel i SHL, har tagits in på forwardssidan liksom de från Nordamerika hemvändande svenskarna Max Görtz och Daniel Zaar. Malmö hade någonting bra på gång redan förra säsongen och kan nu komma att överraska rejält!

Åkte ut i semin förra säsongen, men är ett år klokare och bättre nu.

Odds: 16,00


5. Växjö

Växjö får tillbaka stjärnmålvakten Viktor Fasth, som gjorde tre säsonger i Allsvenskan med klubben innan han slog igenom. Man har även värvat backklippan Daniel Rahimi och målskytten Andrew Calof. Dessa är dock några av de spelare som är tänkta att ersätta Cory Murphy, Teemu Laakso, Dennis Everberg, Olli Palola och Emil Pettersson. Växjö kan få svårt att nå de framgångar de har skördat på senare år.

"Viktor Fasth är bevisligen en toppmålvakt i Europa", säger tränare Sam Hallam, men det krävs fler spelare än så för att vinna.

Tre tränarröster på vinst. 

Odds: 5,50


6. Linköping

Linköping får tillbaka Chad Billins, Tony Mårtensson och Nick Sörensen som alla tre tidigare har representerat “Clubben”. Man tappar bland annat målvakten Marcus Högberg, backen Anssi Salmela samt forwardsduon Broc Little och Garret Roe. Förra årets kvartsfinalförlust var en missräkning. Kommer Mårtensson-effekten vara tillräcklig för att Linköping ska sluta topp 6 och få en chans att revanschera sig?

En tränare tror på Linköping, vi tror att de mår bra av att få jobba utan press.

Odds: 11,50


7. HV71

SM-guldvinnarna HV71 har bland annat plockat in Bill Sweatt från Luleå och Robin Figren från Frölunda. Man har, som alla guldvinnande lag brukar, blivit brandskattade ordentligt. På listan över spelare som lämnar kan bland annat Andreas Borgman, Adam Almqvist, Lias Andersson, Ted Brithén, Simon Önerud och Teemu Laine nämnas. HV71 bör aldrig räknas bort helt och hållet, men med bakgrund av de tunga spelarförlusterna kan de gå en något dystrare säsong till mötes.

Endast en tränare tror på regerande mästarna.

Odds: 7,50


8. Luleå

“Bulan” Berglund från SM-finalisten Brynäs kommer hem till Luleå och kliver in i båset tillsammans med Roger Kyrö och Henrik Stridh. Niklas Olausson kommer “hem” och Luleå har även värvat Patrick Cehlin och Joey Hishon på forwardssidan. NHL-meriterade Hishon draftades i förstarundan 2010 och kan visa sig vara en sevärd spelare för publiken i Norrbotten. Bill Sweatt blir ett tungt tapp, men det alltför ofta underpresterande Luleå kan under nya tränaren knipa en Play In-plats.

Ingen tränare tror på Lule Hockey och det gör inte vi heller.

Odds: 19,50


9. Djurgården

Djurgården värvar bland annat målvakten Joacim Eriksson från Växjö och forwarden Andreas Engqvist återvänder till huvudstaden efter sitt KHL-äventyr. Mikael Tellqvist får anses vara ersätt, men Ville Varakas och Matt Anderson är förstås tunga tapp. Djurgården får kämpa för att nå en slutspelsplats. Väl i ett slutspel kan allting hända, men Djurgården känns på pappret lite för svaga för att kunna anses vara en seriös utmanare till SM-titeln.

Kan bli farliga om allting utvecklas åt rätt håll, men det är många om som ska stämma för att det ska bli guld. Den tränaren som tror på Djurgården som SM-vinnare tror fel.

Odds: 19,50


10. Färjestad

Färjestad plockar in store backen Ilari Melart från Luleå, snabbe Martin Johansson från Örebro och Dick Axelsson återvänder till Karlstad. Magnus Nygren lämnar liksom Jonas Holös för Schweiz och Tomas Skogs går till Mora. Milan Gulas och Joel Eriksson-Ek är två tunga forwardstapp. Detta kan bli ännu en mellansäsong för Färjestad. Kan nye huvudtränaren Johan Pennerborn få ihop gruppen på ett bra sätt, kan vargarna från Karlstad dock bli en outsider framåt vårkanten.

Ingen tror på Färjestad och det är inte konstigt. Allt ser lite sämre ut i år.

Odds: 14,00


11. Örebro

Örebro har haft ganska stor spelaromsättning. Petr Zamorsky, Johan Motin, Martin Johansson och Greg Squires är bara några av de spelare som lämnat klubben. Eero Kilpeläinen ersätter stjärnmålvakten Julius Hudacek. Det är svårt att föreställa sig detta Örebro lyfta till några högre höjder. Förra säsongen blev ganska turbulent, inte minst på grund av ett sämre sportsligt resultat än förväntat och det tränarbyte som kräftgången medförde. Kan Niklas Sundblad skapa ett lugn i gruppen till kommande säsong?

Vi tror att de slipper kval, och då har de gjort det bra.

Odds: 50,00


12. Rögle

Juhamatti Aaltonen är tillbaka i Rögle och man har även knutit till sig backen Craig Schira från Luleå och lovande Rasmus Sandin från Brynäs. Bland tappen utmärker sig målvakten Oscar Dansk, Patrick Cehlin, Sebastian Wännström och Christoffer Liljewall. Ville Kolppanen är tänkt att ersätta duktige målvakten Anders Lindbäck. Ted Brithén är tillbaka i Rögle efter att ha vunnit guld med HV71 den gångna säsongen. Rögle ser ändå tunt ut, även om Brithéns intåg i truppen naturligtvis stärker laget på pappret.

Det krävs ett år till efter stor omsättning på spelare för att få laget att sätta sig. Det gäller bara att hänga sig kvar.

Odds: 96.00


13. Karlskrona

KHK värvar rutinerade Cory Murphy från Växjö och har inga särskilt tunga tapp utöver Alexander Bergström. Laget inledde fjolårssäsongen starkt men tappade mot slutet. Förlusten av Johan "Honken" Holmqvist kan bli stor - KHK har nu det förmodligen mest orutinerade målvaktsparet i SHL. Det behöver dock inte nödvändigtvis vara negativt, utan vi har sett i sammanhanget relativt oprövade målvakter utvecklas till stjärnor förr. Kan Karlskrona ändå hitta en stabilitet i år?

Om alla tar ett steg framåt i år kan det gå snabbt uppåt i tabellen, men varför skulle det göra det?

Odds: 89.00


14. Mora

Nykomlingen Mora har inför säsongen bytt ut ungefär halva laget, inklusive huvudtränaren Jeremy Colliton. Mattias Karlin tar över som huvudtränare och han har ett minst sagt svettigt jobb framför sig: att rädda Mora kvar i högsta serien. Viktiga pusselbitar för mora är rutinerade målvakten Christian Engstrand samt veteranbackarna Tomas Skogs och Daniel Grillfors. På forwardssidan saknas spets. Laguppställningen imponerar inte och Mora kan få tufft att hänga med.

Orutinen lyser igenom och det brukar ta ut sin rätt framåt jul.

Odds: 105,00

Senaste artiklarna

Visa alla
Historiens fem största skidåkare
ÖvrigtAv Ken Lennaárd2018-02-22T09:10:00+01:00
OS höjdpunkt: En ode till femmilen
ÖvrigtAv Ken Lennaárd2018-02-16T11:54:00+01:00
OS – Javisst ja, det pågår nu va?
ÖvrigtAv Ken Lennaárd2018-02-13T12:23:00+01:00