Högsta Domstolen beslutar att sportsbetting är lagligt i hela USA

ÖvrigtAv Ken Lennaárd
2018-05-16T11:39:00+02:00
11
Högsta Domstolen beslutar att sportsbetting är lagligt i hela USA

Kom ihåg! Vinn först och spendera sen. Inte tvärtom.

Äntligen! Gert Fylking, Svenska Akademien och för all del Nobelpriset i litteratur i alla ära. Men måndagens beslut av U.S. Supreme Court är desto större. Den högt ärade och demokratiska instutitionen har kommit fram till at det inte är förenligt med USA:s konstitutionella regler att förbjuda sports betting. Från och med nu är sportsbetting lagligt i alla 52 stater.

Det var många champagnekorkar som flög i taket när beslutet kom. Det är såklart ett väldigt bra beslut för alla spelare. Såväl för nöjesspelare som spelproffs. Utbudet, erbjudanden och möjligheter kommer explodera när stora spelbolag ska konkurrera om nya marknadsandelar. För att inte tala om att oddsen kommer gå upp och det kommer gå att spela hårdare.

Det kan bli ett par gyllene år för den seriösa spelaren. Och det kan faktiskt vara läge att flytta till USA ett par år för att kunna ta del av alla lägen. Om man ska spela på amerikanska sporter är det en stor fördel att vara i landet. Men du ska naturligtivs hålla till på östkusten så att du ligger först i dygnsrytmen. Florida för vädret skull kan vara ett alternativ, eller New Jersey med omnejd för att där ligger Atlantic City. Stort utbud av sportsbooks lär det bli, billigt boende och du kan sitta vid pokerbordet och vänta på nötterna medan du pluggar sport.

År 1992 genomfördes en lag som innebar att du inte fick spela på sport i USA, undantaget Nevada, stick i stäv med konstitutionen enligt alla i spelbranschen och även de flesta juridiska experter. Nu har alltså Högsta Domstolen kommit fram till samma sak. Men rösterna 6-3 har de underkänt lagen som alltså från i måndags inte längre gäller.

Det är nu fritt fram att erbjuda spel på sporthändelser och det kommer gå snabbt. 5 delstater har redan i förväg godkänt sports betting, givet det väntade doslutet som kom, New Jersey, Pennsylvania, West Virginia, Mississippi och Connecticut. Dussintals fler stater ligger i startgroparna.

Illegal bookmaking är en gigantisk industri i USA som nu kommer bli utkonkurrerade. Precis som att svenska privata entreprenörer blev utkonkurrerade när nätbolagen dök upp i slutet av nittiotalet. Om du inte har tid, lust eller kunskap att försöka utnyttja läget som nu uppkommer med höga odds och många erbjudanden så finns det en annan variant: Köp en aktie i ett bolag som tjänar på det här.

Duktiga spelbolag kommer öka omsättningen väldigt mycket. Det är rimligt att det som redan har alla bitar på plats och är stora i Las Vegas, som CG Technology och William Hill, kommer roffa åt sig stora marknadsandelar genom direkt business eller genom service- och leverantörsavtal. Det var det här beskedet William Hill väntat på när de för några år sedan köpte in sig i Las Vegas och satsade stort. Det är ett långsiktigt och välskött bolag, men värderingen kan jag inte uttala mig om. Beslutet är säkert redan inprisat i aktiekursen. Men långsiktigt känns det som en bra investering för jag tror inte aktiemarknaden förstått hela potentialen eller hur stor den illegala bettingen är i USA.

Ett annat alternativ kan vara svenska Kambi som levererar odds, riskhantering och allt annat som en komplett sportsbettinglösning för de som vill bygga ett varumärke. De ser ut att satsa på den amerikanska marknaden:

Kambi välkomnar beslutet.

Om jag tolkat Anders Ströms signaler rätt när vi snackat odds så är han positiv till Kambis möjligheter.

Senaste artiklarna

Visa alla
Svenska VM-låten är en riktig kalkon
FotbollAv Ken Lennaárd2018-05-17T08:03:00+02:00
Hatten örfilar upp ATG, igen
ÖvrigtAv Ken Lennaárd2018-04-26T12:06:00+02:00