Historiens fem största skidåkare

ÖvrigtAv Ken Lennaárd
2018-02-22T09:10:00+01:00
0
Historiens fem största skidåkare

Sixten kör så det ryker

Kommer du ihåg Johan Olssons VM-guld 2013? Efter dryga milen gick Cologna och han loss och växelkörde tills Schweizaren vurpade. Olsson kämpade mot mjölksyra, kramp och hela världseliten på jakt tillsammans bakom. Det var en Femmil värd namnet. Men oftast är masstart, en tråkig klunga och en spurt som känns som att öppna en flaska avslagen champagne.

För mig är Femmilen intervallstart, och jag har inga problem att leva kvar i fornstora dagar i tv-soffan. Med kaffet bortglömt och lika kallt som i spåren, intensivt stirrande på en vinterbild.

"Han borde komma nu. Han måste komma nu. Om han inte kommer snart så är guldchansen borta".

Och jag ser någonting röra sig i hörnet av tv-rutan. 

"Han kommer, han kommer …"

Och jag kommer också (på ett metaforiskt plan).

" … och han ligger bara 12 sekunder efter vid 42 kilometer. Han har ryckt. Han har gjort ett ryck!"

Du är förmodligen för ung för att minnas VM i Lahti 1978. Jag var för ung för att inse hela storheten, men Sven-Åke Lundbäck vann Femmilen med nästan 1 minut. En bragd som endast en riktig skidåkare kan förstå. Som Thomas Wassberg 2 år senare vägrade ta emot Bragdguldet för sitt OS-guld på 15 kilometer när han besegrade finska Juha Mieto med en hundradel.

"Fick inte Lundbäck det när han blev världsmästare på femmilen så vill jag inte ha priset."

Man måste vara envis för att vinna i skidspåren. Wassberg ska vara väldigt envis av sig, men han lugnade ned sig och tog till sist emot sitt Bradguld … 33 år senare.

I fädernes spår för framtids segrar. Vasaloppet är världens längsta skidtävling med sina 90 kilometer mellan Sälen och Mora. Det är också världens äldsta skidtävling. Första starten redan 1922 med Dagens Nyheter som sponsor med 1 000 Riksdaler. Det är också världens största skidtävling sett till antalet deltagare. Förra året anmälde sig 15 800 inspirerade, det var också det maximala antalet som arrangörerna tillät.

Sverige som nation skapades på ett par skidor när Gustav Vasa åkte ifrån danskarna i en äkta jaktstart.

Världens äldst bevarade par skidor återfinns naturligtvis i Sverige. Kalvträskskidorna är runt 5 200 år gamla. Norrmännen kan fantisera hur mycket de vill – Sverige är skidåkning.

Det har alltid varit kargt och kallt i den fjällhöga nord. Skidor har varit en förutsättning att ta sig fram i livet, och kanske till och med överleva. Skidor har använts i jakt redan när det jagades med pilbåge. Skidor används fortfarande som transportmedel för de nordiska arméerna. I modernare tid har skidor använts för att spöa ryssen i Finland och tysken i Norge.

Att åka skidor har stolta tradition och är en folkrörelse. De flesta svenskar har upplevt magin med att glida fram i spåren likt en svävande Älvkonung. Framburen av historiens vingslag. Med solen i nacken, viltspår i snön och en ryggsäck med varm choklad och ihopvikta limpmackor.

Vi har också krigat i spåren som Gustav Vasa, felvallat och bakhalt, blötsnö och isregn, och med tår som isbitar och kinder som domnat bort. Men med upplevelsen av det dåliga kommer njutningen av det goda.

Försmädligt att norrbaggarna alltid slår oss i OS-guld med tvåsiffrig skillnad. Men de tar ju många guld som inte räknas i sporter vi inte bryr oss om. Det är längdskidåkning som gäller.

Ännu mer försmädligt att norrbaggarna alltid slår oss i det med. Särskilt eftersom hela bunten verkar vara handikappade med sin astma. Men de kan ta guld på 15 kilometer jaktstart och vinna på spurt. Hur många gånger som helst. Det ger vi blanka fan i. Det enda som gäller är Femmilen. Som avgörs på lördagsmorgon. Det vet norrmännnen också.

Förr i tiden var Femmilen ett riktigt kraftprov. Sämre utrustning och sämre spår krävdes sin man för ett genomförande. 50 kilometer är fortfarande väldigt jobbigt hur bra du än vallat. Av den anledningen arrangeras de väldigt få sådana tävlingar per år. På 50-talet 2,7 i snitt. På 00-talet 1,6 i snitt. 

När norrbaggarna räknar statistik vill de gärna ta med Femmilen i Lahti, Svenska Skidspelen och deras egen "Kollen". Men man kan inte jämföra en seger i Holmenkollen med ett VM-guld eller OS-guld. Här följer den korrekta sammanställningen av Femmilen genom historien för att en gång för alla utröna vilka som är de största skidåkarna genom tiderna. Och alltså slutgiltigt avgöra vilken nation som är bäst på skidåkning.

Naturligtvis räknar jag bara guld.

VÄRLDENS FRÄMSTA SKIDÅKARE GENOM TIDERNA

5. Nils Karlsson

OS-guld 1948. Vann även Kollen 1947 och 1951, samt Svenska Skidspelen 1949. Mest känd som "Mora-Nisse". Moras stora son var en utpräglad långdistansare och vann Vasaloppet 9 gånger på 10 försök mellan 1943 och 1953. Män av sådant virke tillverkas inte längre. På den tiden med den utrustningen tog det 5-6 timmar att åka Vasaloppet för vinnaren. Nuförtiden slutar vinnartiden på runt 4 timmar.

4. Petter Northug

OS-guld 2010, VM-guld 2009, 2011 och 2015. Kanske hade han kunnat hävda sig även i intervallstart, men att samtliga guld är i masstart drar ner betyget rejält för spurtspecialisten. Min åsikt är faktiskt att Mora-Nisse ska vara före i listan, men orka diskutera med en norrbagge med hybris.

3. Thomas Wassberg

OS-guld 1984 och VM-guld 1982. En tjurskallig jäkel som gjord för att kriga i spåren. Wassberg vann i en makalös duell i Sarajevo 1984 mot Gunde Svan med 5 sekunders marginal och rekordhög mjölksyrenivå. "Han höll på att köra livet ur mig pojkjäveln", sa Wassberg om Svan. Reportern skrattade och förstod inte att Wassberg var allvarlig. Hellre död än tvåa – sådant är värt respekt.

2. Gunde Svan

OS-guld 1988. VM-guld 1985 och 1989. Gav Wassberg en kamp i spåren och ger honom även en kamp i titeln "vinnarskalle", som på Femmilen stavas e-n-v-i-s. Fullföljde Femmilen i Kollen 1989 trots att han bröt staven tidigt och hade noll chans på en topplacering. Tränade hårdare för varje år som gick. Insåg att taket till slut var nått när det gällde att träna hårt, men sa optimistiskt: "kanske kan man rucka på taket lite".

1. Sixten Jernberg

OS-guld 1956 och 1964. VM-guld 1958 och 1962. Fyra av fem möjliga vinster på Femmilen på den åttaårsperioden. Född under mycket fattiga förhållanden i en barnaskara på nio. Började i smedjan som tolvåring och fick slita hårt i skogen. Kallade landslagslägren för "viloläger". Kan sammanfattas med ett ord: Kung.

Total svensk dominans efter en (blå-gul) titt i historien. Dunka gärna den här krönikan i huvudet på alla mopsande norrbaggar när de viftar med en räd-vit-blå vimpel efter ännu ett guld.

Senaste artiklarna

Visa alla
Perra Vip – Intervju med Winbets nya MMA-expert
ÖvrigtAv Peter Johansson2018-03-15T14:46:00+01:00
Long time no wright
ÖvrigtAv byling2018-03-09T21:14:00+01:00