Hatten örfilar upp ATG, igen

ÖvrigtAv Ken Lennaárd
2018-04-26T12:06:00+02:00
5
Hatten örfilar upp ATG, igen

Hatten står inte med mössan i hand mot överheten.

Hatten är ett unikum i spelbranschen, ett äkta original, men det ser jag bara som positivt. Och vem är egentligen inte ett original i spelbranschen. Jag vet att jag är det, så det måste ju per definition vara någonting positivt.

Det är sådana människor som är roliga att umgås med. Människor som tänker själva och kommer med annorlunda perspektiv … ibland bra, men ofta tänkvärda och alltid underhållande.

Med handen på hjärtat så är det inte så kul att umgås med Falukorvs-Frasse, och inte har han något intressant att säga heller för den delen. Men den tanken har Frasse aldrig ens tänkt när han bräker på i fårskocken. Och vad skulle han själv ha att prata om ifall inte Hattar och Kennar fanns?

Hatten har varit min bekant i över 20 år – sedan den dagen jag klev in på Kortoxen – och ja, han hade hatt redan då. Alltid lika bestämd och övertygad i sina åsikter, ibland irriterande men alltid lika uppfriskande. Precis som alla andra spelare applicera han en spelares hjärna för att vrida och vända ut och in på ett ämne.

Våga tänka åt alla håll för att vinna – det är då det blir intressant, och ofta bra. 

Precis som alla andra spelare har jag sprungit mycket på trav. Det har blivit några vändor till Valla och Skrubbs genom åren. Kunskapen har jag för att vinna, men trav handlar lika mycket om att hålla koll på hästarnas form och det går inte när man bott utomlands i ett decennium. Jag har alltså inte längre hjärnkoll på vad ATG sysslar med. Men så mycket har jag hängt med att jag ser att de inte har koll länge.

Remy Nilson var marknadschef för ATG 1982-1999 och sedan VD 2004-2012. Jag har träffat honom mer än en gång och det är en intelligent man med stenkoll. Att lotsa ATG är ingen lätt uppgift. Med staten som speciell ägare, med Hästägarföreningen som en alldeles för stark lobbyorganisation tillika delägare och en spelskatt som gör det svårt att konkurrera med andra spelprodukter. Remy Nilson gjorde ett fantastiskt jobb och efterlämnade ett starkt ATG.

Efter Remy tog Hans Skarplöth över. En excel-nisse utan förståelse för travsport eller spel. Skarplöth verkar inte heller ha de skarpaste verktygen i lådan där uppe, för vad ATG gjort under hans ledning är på gränsen till obegripligt korkat. Då jag har en kontakt på ATG vet jag också om riktigt fula saker som de gjort, men som jag kan tyvärr inte berätta innan jag får ett okej från min källa. Du skulle häpna …

Remy är en man och Hasse är en pojke. Så stor är skillnaden.

Till råga på allt har Skarplöth haft mage att skylla sina egna tillkortakommanden på sin företrädare Remy Nilson. Det är förvisso ofta kutym att göra i de flesta branscher, men det brukar göras med stil. Och att spela ut det kortet fem år senare är bara patetiskt. ATG går en mycket mörk framtid till mötes så länge Skarplöth sitter kvar bakom tömmarna. Det kan jag garantera.

Makt korrumperar. Alltid. Det kan jag också garantera. ATG visar tyvärr upp alla tecken på en självgod och korrumperad organisation som tappat fotfästet i verkligheten, där nomenklaturan endast jobbar för sitt eget bästa.

Makten måste alltid ifrågasättas och övervakas. Tyvärr fungerar det inte i travsporten när den hand som föder alla är just den hand som behöver skärskådas och ifrågasättas. Just därför är det viktigt med sådana som Hatten. Som går sin egen väg, inte har en dold agenda och absolut inte tar några fångar.

Hatten har i flera år bedrivit ett korståg mot ATG:s inkompetens och korruption. Du behöver inte tycka som han, du kan till och med tycka tvärtom, men du ska vara glad över att han kör upp sitt finger i baken på makten. Och inte slutar pilla.

Min källa på ATG sitter nära ledningsgruppen. Jag lovar att de läst vartenda stavelse som Hatten hamrat ut på sin sida. Och jag lovar att de tycker att han förstört mycket, för att de inte kunnat göra hur de vill efter den oönskade uppmärksamheten. De har varit rent ut sagt förbannade på Hatten och hans "fuskiga" retorik. Egen medicin smakar som bekant alltid värst.

Nu har Hatten tagit en riktig skalp. Du kanske inte har hört talas om Spelbranschens Expertråd för Etisk Marknadsföring? Men det har ATG. Och Hatten. Han lämnade in en klagan till SEEM, som förkortningen lyder, om oetisk och vilseledande marknadsföring av spelet Top7 där chans till miljonvinst överdrevs. ATG blev fällda och det kanske inte blir några egentliga konsekvenser, men det retar gallfeber på makten i Hästsportens Hus, och det är gott nog.

Det viktiga är inte vem som har rätt, det viktiga är att göra spelarnas röst hörd. Det gäller också väldigt mycket inför den kommande spelregleringen. Det går att påverka mer än du tror.

Senaste artiklarna

Visa alla
Svenska VM-låten är en riktig kalkon
FotbollAv Ken Lennaárd2018-05-17T08:03:00+02:00
Hatten örfilar upp ATG, igen
ÖvrigtAv Ken Lennaárd2018-04-26T12:06:00+02:00