Hack-a-Shaq – Hur NBA förändrades och vad vi kan lära oss av det

NBAAv Ken Lennaárd
2018-04-18T20:16:00+02:00
2
Hack-a-Shaq – Hur NBA förändrades och vad vi kan lära oss av det

Boll i naturlig storlek. Shaq har storlek 56 i skor, eller i kanoter.

Lagsport handlar mycket om motivation. En bra ledare får igång sina spelare till att underordna sig kollektivet och ett högre mål, får dem att kämpa och offra sig för lagets bästa. Det är också därför en lagkapten inte bara är en ärofull titel utan även ett stort ansvar. Eller rättare sagt, det är ansvaret som ger äran.

När det gäller slutspel är ofta båda lagen lika motiverade och då är det andra faktorer som avgör. Inte sällan förmåga och skicklighet, men ännu oftare ren och skär bonnröta.

En bra tränare kan försöka justera sannolikheten i sin favör genom taktik. Ibland är taktiken både självklart och uppenbar, men ibland är den mer komplex. Det krävs ett tränat öga för att se eller ens förstå avancerad taktik, men för den nyanserade åskådaren blir behållningen desto större.

Då jag själv är väldigt intresserad av taktik och strategi, och in i döden trött på standardavvikelse så viktas mitt intresse mot sporter där taktiken är väldigt avancerad. Som de amerikanska sporterna i NFL, NBA och MLB. Det är roligare att plugga och det ger också bättre utdelning på sports betting.

Vem som helst kan lista ut vilket lag som är bäst. Men det är inte lika lätt när det finns 50 parametrar som man måste vikta mot varandra. Eller att försöka lista ut hur en stab av tränare som är fullblodsproffs på taktik ska lägga upp matchen. Och slutligen värdera allt i sannolikhet och därmed odds.

När en taktik är överlägsen ett bättre lag blir jag våt i ögat. Och jag behöver inte ens ha spelat på matchen. Som när IFK Göteborg med sitt pressförsvar -82 spöade europeiska storlag i utklassningsstil. Eller när Roy Hodgson med sitt zonförsvar ledde Malmö FF till Europacup-final. Eller hur Lagerbäck lotsar Island till ett VM-slutspel.

Men det finns en sak som är ännu bättre. När ett lag eller en idrottsman förändrar hela sporten i grunden genom en banbrytande inovation. Jag blir våt i brallan när jag tänker på Boklövs V-stil, Gundes skridskoteknik i spåret eller hans jättestav som han körde med tvåhandsfattning. För att inte tala om Rickard Fosbury som tog OS-guld i Mexiko -68 genom att hoppa baklänges över höjdhoppsribban.

Ibland är en idrottsman så överlägsen att sporten ändrar på reglerna av den anledningen. Go Stenmark! Och ibland är han så överlägsen att han lägger av vid 26-års ålder. Go Borg! 

Regler ändras hela tiden. Särskilt i USA. Regler ändras för att ett lag är för överlägset och regler ändras för att skapa bättre underhållning. Nu ska jag berätta om en nyligen införd regeländring i NBA. 

Det hela började med att Dallas Mavericks tränare Don Nelson sa åt sina spelare att avsiktligt foula Chicago Bulls Dennis Rodman i slutspelet 1997. Don Nelson är alltså den som ska äras. Redan på 80-talet hade han infört ett innovativt och nyskapande spelsystem som han rönte stora framgångar med för sitt Mllwaukee Bucks. Taktiken idag är uppkallad efter hans smeknamn: Nellie Ball

Du kommer säkert ihåg Dennis Rodman. Med tatueringar och ringar överallt, och en följetong i skandalpressen. Han framstod som en vandrande naturkatastrof men fick såklart mycket PR och pussa många vackra flickor. På basketplanen var Rodman stark under korgen och väldigt bra på returer, men usel på att skjuta frikast. Rodman satte bara 38 % av sina frikast säsongen -97, där allt under 70 % anses som katastrof.

Mavericks coach Don Nelson gjorde en enkel analys och ändrade på NBA för alltid. Så fort Rodman fick bollen kramade de honom. Ibland kramade de honom när han inte ens hade bollen. Matematiken var enkel. Dennis Rodman förväntades sätta 40 % av frikasten för ett väntevärde på 0,8 poäng, att jämföra med ett NBA-lag som brukar snitta cirka 1,0 poäng per anfall. Med hundra anfall per match blir skillnaden 20 poäng. Nu tillämpades det inte under hela matcherna såklart, för då skulle laget hamna i foulproblem för tidigt och motståndarens bästa guard skulle kunna gå mot korgen hela tiden för ett väntevärde på över 1,5 poäng. Antingen gör han 2 poäng eller blir foulad för 2 frikast, och inte sällan blir det 2 poäng plus ett frikast.

Taktiken fungerar bara mot spelare som är extremt dåliga på frikast, i slutet av matcherna och som en överraskning. 

Underhållningen förstörs totalt när matchen blåses sönder och tempot dör, men jag njuter i stora drag när någon hittat ett kryphål genom lagen.

Än mer dominant under korgen var Los Angeles Lakers Shaquille O'Neal. Med 216 centimeter och 147 kg är han en av de största spelarna som någonsin spelat i NBA. Han rankar 8:a på snittpoäng i NBA:s historia, 15:e på returer och 8:a på blockeringar.

Lakers mötte Mavericks i slutspelet 1999 och Don Nelson använda samma taktik som mot Rodman två år tidigare. Shaq var än mer dominant under korgen och ännu sämre på frikast. Shaq satte 52,7 % på frikast i sin karriär och det är extremt låg. De bästa sätter en bra bit över 90 % och de sämsta nästan aldrig under 70 %.

 Nelsons taktik var lyckosamma och nästa säsong började flera lag tillämpa taktiken mot Shaq även i grundserien. Shaq sattes på hårdträning för att bli bättre. Han blev bättre men aldrig bra.

Det var nästan parodiskt i slutspelet året efter när Trailblazers och Pacers spelare kramade Shaq så fort han fick bollen.

Inför förra säsongen ändrades reglerna. En avsiktlig foul på en spelare utan boll när det är under 2 minuter kvar av en period eller övertid innebär ett frikast och att bollen går tillbaka till den foulades lag.

Hack-a-Shaq förpassades därmed till historieböckerna. Och jag fäller ingen tår. Det var kul så länge det varade men bra underhållning är det inte. Jag vet vad du tänker: fatta värdet på att spela över på totalen, foular och framförallt Shaqs poäng. Bra att du tänker så, en spelare ska alltid leta värden.

Nöden är alla uppfinningars moder och innovation är vad som för den här världen framåt. Så även i sportens värld. Och ibland tack vare sportens värld.

Senaste artiklarna

Visa alla
Svenska VM-låten är en riktig kalkon
FotbollAv Ken Lennaárd2018-05-17T08:03:00+02:00
Hatten örfilar upp ATG, igen
ÖvrigtAv Ken Lennaárd2018-04-26T12:06:00+02:00