Allt inför fajten Floyd Mayweather – Conor McGregor

ÖvrigtAv Ken Lennaárd
2017-06-22T13:39:00+02:00
17
Allt inför fajten Floyd Mayweather – Conor McGregor

Allt inför fajten Floyd Mayweather – Conor McGregor

 

Den 26 augusti möts Floyd Mayweather och Conor McGregor i T-Mobile Arena, Las Vegas.

 

Disciplinen är boxning, viktklassen är 154 pounds (69,85 kg) och det är planerat 12 ronder à 3 minuter. Handskarna ska väga 10 ounces.

 

Om du inte hört talas om T-Mobile Arena så är det för att den är nybyggd. Den invigdes 2016, ligger bakom kasinot New York New York och ska bli hemmaplan för det nya NHL-laget Las Vegas Golden Knights.

 

Conor McGregor har noll chans mot Floyd Mayweather

 

I min vildaste fantasi hade jag aldrig kunnat tro att den här matchen skulle bli av. Anledningarna är att Conor McGregor har noll chans att vinna och att han vet om det.

 

Men kanske vet han inte om det, kanske tror han verkligen att han har en chans? I alla idrotter är det viktigt med bra självförtroende. I kampsporter mer än så – det till och med är helt avgörande – men så långt borta från planeten Tellus trodde jag inte att det gick att vara.

 

Conor McGregor framstår annars inte som korkad, tvärtom verkar han ha huvudet på skaft. Huvudet kommer fortfarande vara fastskruvat efter förlusten mot Floyd Mayweather, men han kommer att behöva ett par feta gummisnoddar runt plånboken som kommer att ha svällt med 870 miljoner. För den summan skulle jag också kliva in i ringen mot Floyd Mayweather.

 

Alla blir rika som troll – enda anledningen till matchen

 

Grabbarna får $100 miljoner var i gage. Till det kan du lägga lika extrema värden i PR och sponsoravtal. Det är anledningen till att den här matchen blir av, och det är den enda anledningen. Det som händer i ringen kommer inte bevisa någonting annat än det alla redan vet: att en MMA-fajter är chanslös i en boxningsring.

 

Det är skillnad på äpplen och apelsiner

 

Boxning och MMA är helt olika sporter. Olika regler, möjligheter och taktiker är en sak, men att de tränat upp reflexer, rörelsemönster och muskler på olika sätt är minst lika stor skillnad.

 

I kickboxning införde de en regel att man minst måste sparka ett visst antal gånger per rond, för att boxare kom in i sporten och gjorde slarvsylta av de som försökte sparka också.

 

Floyd Mayweather skulle inte klara sig till första rondpausen i UFC. McGregor skulle kasta sig mot benen, få ner Mayweather och snabbt knyckla ihop honom.

 

Lika chanslös är Conor McGregor mot Floyd Mayweather i boxning.

 

Siffrorna och vad de betyder

 

                        Floyd Mayweather         Conor McGregor 

 

Ålder             40 år                                     28 år

Längd           173 cm                                 175 cm

Vikt               70 kg                                     70 kg

Räckvidd    183 cm                                 188 cm

Resultat       49-0 (varav 26 KO)         0-0

 

Fem centimeters räckvidd betyder väldigt lite, särskilt om man inte kan utnyttja det. Fördelen 2,5 cm per arm är 2,73 % och inte mycket. Särskilt som att handskarna är tjockare än vad McGregor är van vid. Timing och avståndsbedömning är mycket viktigare än räckvidd.

 

Åldern är en fördel för Conor McGregor, men endast om Mayweather blivit gammal sedan sist. Tror du att Mayweather hade ställt upp då? Han skrev på kontraktet med nio veckor kvar till fajt och är naturligtvis redan i excellent form. Och han har snabbheten kvar.

 

49 matcher mot bästa möjliga motstånd, varav många titelmatcher, mot 0 matcher säger allt som behöver sägas. Om du satsar pengar på Conor McGregor är du helt hjärndöd.

 

Motiv för att ställa upp

 

Conor McGregor får $100 miljoner för att ställa upp. Ingen förväntar sig att han ska vinna så det är en win-win situation på alla sätt. Det var på samma sätt när han började gapa om match mot Mayweather. Pengaregn om Mayweather mot förmodan ställer upp, annars bra PR och skitsnacket kunde fortsätta ohotat.

 

Varför Floyd Mayweather ställer upp är inte lika självklart, men i svaret ligger det främsta argumentet för att han aldrig kommer att förlora.

           

Mayweather drog sig tillbaka från boxning för två år sedan som en av ytterst få obesegrade någonsin. Han nämns som en av de bästa någonsin och var mästare i fem olika viktklasser. Att riskera den resultatraden och sin plats i historien mot McGregor skulle han aldrig göra. Och det gör han inte heller.

 

Hans estimerade förtjänst i sin karriär är $1,3 miljarder. Även han får $100 miljoner – och det fortfarande är väldigt mycket pengar ­– så måste du ställa dig frågan vad de pengarna gör för nytta. Om $100 miljoner representeras av en Big Mac och du vet att han redan ätit tio Big Macs så är värdet av den där elfte ytterst begränsat. Särskilt om han riskerar att lägga en spya över hans perfekta resultatrad.

 

Hela eventet – som ser ut att kunna bli det lönsammaste i boxningshistorien – delarrangeras av Mayweather Promotions, så boxaren som kallas för ”Money” för att han gillar det så mycket kanske är beredd att ta en liten risk för att få ett par Big Macs till. Jag är också beredd att gå mot röd gubbe om jag sparar en minut och gatan är tom.

 

Låt oss gå igenom de så kallad fördelarna för Conor McGregor

 

Starkare: MMA-fajters är generellt starkare än boxare för att det behövs när de brottas, men det är bara en fördel i boxningsringen om man kan använda styrkan till att föra matchen och slå hårdare. Det kommer inte hända mot Floyd Mayweather som lätt kan dansa undan om så önskas. Snabbhet är viktigare än styrka, och timing är ännu viktigare, för att kunna slå hårt. Jag garanterat att Mayweather kommer att slå hårdast i ringen.

 

Yngre: Är endast en fördel om man är starkare, snabbare eller har bättre kondition. Styrkan är avklarad. Konditionen ber jag att få återkomma till. Och Floyd Mayweather var otroligt mycket snabbare än Conor McGregor för två år sedan. Tror du han ställt upp om han plötsligt tappat den snabbheten? Titta på snigeln McGregor här: McGregor som en staty. Titta på blixten Mayweather här: Mayweather snabbare i sömnen.

 

Började som boxare: Att McGregor började med boxning när han var 12 år betyder lika lite som att han gått några amatörmatcher, vilket det inte ens verkar som att han gjort. Skillnaden mot proffsmatcher är en ocean och skillnaden mellan att gå en proffsmatch och en sådär fyrtio titelmatcher är som skillnaden mellan att dyka tjugo meter med eller utan vatten.

 

Southpaw: Conor McGregor går med högern före och det är i teorin en fördel eftersom de är vana att möta ortodoxa boxare och moståndaren inte är van att möta southpaws. Mayweather har boxats mot mycket bättre southpaws än McGregor utan att bli slagen. Jag är själv southpaw och vet att den första regeln är att ha främre foten utanför motståndarens främre fot för en oppositionell fördel, så att du till exempel kan kliva in med den bakre släggan. Jag garanterar dig att Mayweathers fot kommer att vara utanför McGregors precis hela matchen.

 

Stenhård haka: Jag betvivlar inte att Conor McGregor har den starkaste viljan, äter taggtråd till frukost och skiter ståldankar.  Hakan och viljan kanske hjälper honom att överleva 12 ronder, men det hjälper inte att vinna matchen när det är 0-500 i träffar.

 

Det var det. Endast fantasier som fördelar i Conor McGregors ringhörna alltså.

 

Fördelarna för Floyd Mayweather

 

Boxningmatch: Han har tränat för denna sport i hela hans liv. Rörelsemönster, balans, koordination reflexer, muskelminne och inte minst hur musklerfibrerna jobbar. Enligt Freddie Roach, en av boxningsvärldens mest respekterade tränare, skulle det ta honom tre år att träna upp McGregor inför denna fajt. Jag tror att han menar så att han inte blev utslagen.

 

Det tar tusentals timmar att träna om musklerna från MMA till boxning på hög nivå. Floyd Mayweather är elitnivå. Tänk dig en 800-meters löpare mot en 400-meters löpare. Bara ett varv till kanske, men skillnaden är större än mellan en 800-meters löpare och en 10 000-meters löpare. Titta bara på kropparna på elitlöparna över de olika distanserna.

 

Rutin: Även om du vill räkna in MMA-fajter så har Floyd Mayweather överlägsen rutin. Men nu handlar det om boxning och han kan varenda kvadratcentimeter av boxningsringen och han kan vartenda trick i boken.

 

Snabbhet: Mayweather var en otroligt snabb boxare. När inte ens de bästa i världen hann undan hans slag, hur ska då McGregor hinna? Även om Mayweather tappat 30 % av sin snabbhet så är det fortfarande Haren mot Sköldpaddan.

 

Handskarna: 10 ounces istället för 4 ounces som i MMA betyder att alla slag måste tränas om för att hitta avståndet och tajmingen. Det tar tid och är en större nackdel för McGregor än vad de flesta förstår. Tips: fundera allvarligt på att gå emot McGregor i nästa UFC-fajt.

 

Tjockare handskar betyder också mer att gömma sig bakom och jag ser inte att McGregor kommer få in många smällar. I alla fall inte rena smällar. Och näppeligen en avgörande smäll. Det räcker med att du tar lite av smällen på handsken eller att du är på väg bortåt med en centimeter för att det inte ska bli en knock.

 

En annan nackdel är att McGregor är van att fajtas med rörliga fingrar. Boxningshänder är lindade som paket, det kommer kosta energi för McGregor.

 

Avstånd: En MMA-fajter måste hålla längre avstånd för det kan komma olika typer av attacker. En boxare ligger mycket närmare, inte minst för att han är mycket snabbare också.

 

Guard: En boxare behöver inte bekymra sig över lika många olika slags attacker och står därför mer sidledes med en mycket mindre träffyta och tajtare guard. McGregors så kallade guard kommer bli obönhörligt straffad hela matchen ut.

 

Skor: MMA-fajters slåss utan skor, boxare boxas med. Balans och avstamp vid attack är annorlunda.

 

Teknik: Mayweather har en fulländad teknik. Varenda liten minimal rörelse är perfekt avvägd och det är poesi när han rör sig. McGregor har en dålig teknik: för stora rörelser som slösar energi och lämnar luckor; inget försvar; långsam; alldeles för låg guard, som dessuotom ligger för långt ut; och farligast av allt en haka som inte är ordentligt undanstoppad mot halsen.

 

 

Kondition: MMA-fajters måste träna på allt som händer när fajten är liggande. Det är en annan slags uthållighet där musklerna måste tränas mer anaerobic, det vill säga för styrka och explosivitet. En boxare fokuserar mer på att träna aerobic, det vill säga snabbhet och uthållighet.

 

En MMA-fajt är 5x5 minuter, totalt 25 minuter, där många minuter är liggandes låsta mot varandra.

 

En boxningsmatch är 12x3 minuter, totalt 36 minuter, där det inte finns en sekunds vila.

 

Att slå i luften kostar mer energi än en träff för att kroppen måste justera det oväntade. Med överlägsen rutin finns det möjlighet till vila i ringen, men bara om motståndarens jabb inte är ett problem. Floyd Mayweathers jabb kommer sitta klistrad i Conor McGregor ansikte. Att bli träffad äter också energi.

 

Conor McGregor kommer att bli trött långt innan tolfte ronden. Det finns inget värre än att befinna dig i en ring när orken tagit slut. Du orkar inte slå och motståndaren märker snabbt att han inte behöver bry sig om sin defensiv. Du orkar inte försvara dig och motståndaren leker prickskytte mot en sittande anka som bara drömmer om att klockan ska ringa.

 

Defensiv: Mayweather anses ha en av boxningshistoriens bästa defensiver. Det är vackert att se honom glida undan slag efter slag med minimal rörelse, det är fan i mig konst. McGregor slår långsamt och det kommer bli ännu långsammare efter 3-4 ronder när orken är slut.

 

Här har du ett ihopklipp av de få gånger Floyd Mayweather varit skakad, nästan löjligt lite efter 49 matcher varav de flesta mot världselit. Endast två gånger i hela hans karriär har han tagit räkning (Det räcker med att kolla de första 1,40 på klippet.) Som du ser var det långt ifrån några nedslagningar.  Mayweathers ena handske har nuddat canvasen en gång, det är allt.

 

Mayweather aldrig skakad

 

Conor McGregors stil: Enda chansen att slå Mayweather – i teorin alltså – är att gå framåt och sätta press på honom. McGregor är en kontringsfajter och kontringsboxare precis som Floyd Mayweather. Det är en riktigt dåligt matchup för McGregor och Mayweather kommer dansa runt helt i fred för att sedan kliva fram och landa några getingstick i McGregors nuna.

 

McGregor slår dessutom relativt få slag. Mayweather kommer skratta hela vägen till banken.

 

Träffprocent: På Floyd Mayweathers senaste nio matcher (nu tjatar jag: mot absolut världselit) landade han 46 % av sina slag. Det är ett av boxningshistoriens bästa uppmätta resultat.

 

Hemmaplan: Floyd Mayweather bor i Las Vegas och har fördel av det, även om jag tror att irländare kommer att invadera Vegas och dominera på läktaren.

 

Viktigare är att det är boxning som har hemmaplan mot MMA. En förlust för en boxare mot en MM-fajter skulle innebära en total knockout för en sport som redan ligger fastlåst i en rear naked choke mot UFC.

 

Det sägs ofta att en boxare aldrig kan vinna på bortaplan om domarna får avgöra. Vad tror du chanserna är för en UFC-fajter att vinna ett domslut rent teoretiskt? Jag kan hjälpa dig med de tre första siffrorna 0,00 … och sedan kan du gissa vidare själv.

 

Rent praktiskt är det omöjligt eftersom Floyd Mayweather kommer landa runt 500 slag mer än Conor McGregor.

 

Tidigare Mayweather odds: Mot Manny Pacquiao stod Mayweather i 1,50. Mot Oscar de La Hoya stod han i 1,55. Det är två av världshistoriens bästa boxare. Annars har han i de sjutton senaste matcherna, alla titelfajter såklart, stått i mellan 1.03 och 1.40. Nu möter han någon som inte gått en enda boxningsmatch och står i 1,18.

 

Experter: Googla gärna runt. De flesta experter (till exempel tränare och världsmästare både i UFC och boxning) bara skrattar och vill inte ens nedlåta sig till att spekulera i resultatet. De som uttalar sig säger alla att McGregor har noll chans.

 

Tre möjliga utfall där Mayweather inte vinner

 

1.    Matchen blir inte av. Allt var bara ett PR-trick. Är nog spelbart till 4 gånger. Om du spelar på Mayweather se till att reglerna säger att du får pengarna tillbaka vid inställd match.

2.    McGregor vinner på ett turslag. Att han skulle vinna på poäng kan jag lämna valfritt odds på, men visst skulle han kunna få in ett slumpartat turslag. Ska stå i minst 50 gånger pengarna. Krafterna kommer att ebba ut snabbt. Efter rond 4 ökar oddst med 50 gånger för varje rond som går.

3.    Matchen är riggad i McGregors favör. En riggad match är ofta den största faran när man satsar på kampsport. Visst har Floyd Mayweather smeknamnet ”Money” för att han älskar pengar lika mycket som Joakim von Anka, men den avtagande marginalnyttan av en elfte miljard väger nog lätt jämfört med hans gigantiska ego i andra vågskålen. Oddset på rigg är kanske 200 gånger såsen.

 

Vem jag håller på

 

Den jag spelar på såklart. Det tog emot att lira Mayweather mot Paquiao, men det var rätt sida. Naturligtvis spelade jag på vinst på poäng.

 

Floyd Mayweather dömdes 2011 till 90-dagars fängelse efter att ha misshandlat sin flickvän framför deras gemensamma son. År 2003 fick han sex månaders fängelse för att ha attackerat två kvinnor.

 

Jag har inte en plånbok i Mayweathers klass och måste hålla på den som jag lirat på.

 

Underhållningsvärde

 

Om du betalar för att titta på det här spektaklet är du en fisk. Jag har lirat en stor summa pengar på Mayweather. Skillnaden på vinst och förlust är den största för året, men inte fan tänker jag gå upp i mitt i natten för att glo på skiten.

 

Om du av någon anledning ogillar McGregor så bör du titta. Han kommer naturligtvis inte kunna se efter matchen med sina igenmurade ögon. Men om han kunde och tittade sig själv i spegeln så skulle han se ett paket köttfärs där hans ansikte brukar vara.

 

Spelvärde

 

I kampsport finns ofta värdet på storfavoriten i titelmatcher. Ingen vill satsa tusen spänn och få två hundra tillbaka. Men de spelar gärna en outsider till 7-8 gånger, särskilt om det är den sympatiska av dem två.

 

Det bästa spelet är kanske att Mayweather vinner på tekniskt knockout, men inga odds har kommit än. Jag ser inte hur McGregor ska kunna motstå Mayweather i tolv ronder om han kör för fullt.

 

Jag har spelat på Mayweather att vinna på Betfair till 1,19. Pinnacle erbjuder 1,15 nu. Det var ett tvång att lira för jag tror att oddset kommer sjunka som en sten när folk skruvat fast huvudena igen.

 

McGregor till 50 gånger skulle jag investera noll kronor på, men jag skulle nog gardera till 100 gånger.

 

I vilket fall finns det noll chans att Floyd Mayweather ska stå i över 1,05. Den återbäringen utklassar banken över de drygt två månaderna investeringen sker.

 

Stora knytnävar och större huvuden

 

UFC-presidenten Dana White säger att det finns ingen tvekan om att Conor McGregor till 100 % tror att han kommer att vinna.

 

McGregor påstår att han kommer att vinna för att han är en fajter och Mayweather är en boxare. Han kanske har missat att det ska avgöras genom boxning? En sådan kommentar kan endast komma från någon som aldrig varit i en boxningsring på riktigt.

 

McGregor påstår också att hans knytnävar är större än Mayweathers huvud och att det skulle vara en fördel. Han fattar alltså inte att det skulle vara en fördel att inte ha några knytnävar alls, för det är enda chansen att komma igenom Mayweathers guard.

 

McGregor kan tro vad han vill. Mayweather tror inte – han vet att han kommer att vinna. Annars hade han aldrig ställt upp. 

Senaste artiklarna

Visa alla
Historiens fem största skidåkare
ÖvrigtAv Ken Lennaárd2018-02-22T09:10:00+01:00
OS höjdpunkt: En ode till femmilen
ÖvrigtAv Ken Lennaárd2018-02-16T11:54:00+01:00
OS – Javisst ja, det pågår nu va?
ÖvrigtAv Ken Lennaárd2018-02-13T12:23:00+01:00